(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u obilasku radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju rekao da će prva linija biti završena 2028. a druga do 2030. godine.

Vučić je kazao da je ponosan na kineske i francuske kompanije koje su glavni izvodjači radova na izgradnji metroa, kao i na domaće koje u velikom broju učestvuju kao podizvodjači.

„Beograd će 2028. imati metro i biti medju najmodernijim gradovima. Važno je da završimo i obilaznicu oko Beograda, jer je u gradu ne samo sve veći broj ljudi već i automobila i moramo da tražimo alternativna rešenja u prevozu“, kazao je Vučić.

Najavio je da će u narednim danima obilaziti infrastrukturne radove kako bi podstakao ljude da užurbanije rade jer je to važno za dalji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i upošljavanje ljudi.

„U moru loših vesti moramo da se borimo i da vredno radimo i pokušamo da prodjemo sa što manje štete po našu zemlju, da budemo jedinstveni“, rekao je Vučić.

U obilasku radova na Makiškom polju bili su i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasador Francuske Pjer Košar, otpravnik poslova u Ambasadi Kine Tjen Išu, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Mali je rekao da radovi se radovi Makiškom polju odvijaju brže od planirane dinamike i da je svakodnevno na gradilištu 140 radnika.

Dodao je da se septembru, a najkasnije u oktobru očekuje potpisivanje ugovor za izgradnju depoa za metro, a da je vrednost radova 57 miliona evra, plus PDV.

Izgradnja beogradskog metroa počela je krajem novembra prošle godine na Makiškom polju gde će kineska kompanija Power China raditi infrastrukturu i nasipanje platoa za depo budućeg metroa.

Planirano je da izgradnja prve dve linije košta 4,4 milijarde evra. 

Francuske kompanije će biti zadužene za elektromehaniku beogradskog metroa, a Power China je glavni izvođač radova koji čine 70 odsto vrednosti ukupnih ulaganja u izgradnju metroa.

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijev, biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, a druga će ići od Mirijeva do Zemuna u dužini 21 kilometar i imaće 23 stanice.

Komentar(1)

  1. Bobby
    24 maja 2022 08:23

    "Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u obilasku radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju rekao da će prva linija biti završena 2028. a druga do 2030. godine." Представа за јавност. Могао је брат министра финансија да вам каже како се радови одвијају, боље него што ви то уопште можете да видите, и уз то да се не прљате по градилишту. Фирма му ради тамо као "домаћи подизвођач".И још гомила таквих "буразерско-фамилјарних" ликова, који могу да напишу радове како се тренутно ради и гради. Метро који иде "из ничега у ништа" заиста напаредује, и реалан је рок да ће му се становници "Београда на води" 2028. обрадовати, уз додатне милијарде евра које ће обрадовати и остале грађане, којима преостаје да се лети и даље зноје, а зими смрзавају у претрпаним возилима градског превоза. И ово заиста није стрип (који су креирали Магнус и Бункер), ово је реалност у Србији где богати постају још богатији, а сиромашни све сиромашнији, уз свесрдну помоћ једног лика који је узурпирао власт.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.