Vučević: “Kome smeta ćirilica u Vukovaru kad je to u skladu i sa hrvatskim zakonom”

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas u Vukovaru da ne razume šta je problem sa ćirilicom u Vukovaru, ni kome to smeta, i ocenio da je korišćenje ćiriličnih natpisa u skladu sa hrvatskim zakonima i sa evropskim regulativama i međunarodnim standardima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“I Srbi moraju da imaju prava da upotrebljavaju svoj jezik i pismo”, rekao je Vučević prilikom posete Vukovaru gde boravi na poziv osječkopoljske i baranjske eparhije Srpske pravoslavne crkve i gde je razgovarao sa episkopom Heruvimom.

Dodao je da su nedavni incidenti u Vukovaru i okolini, i uvrede na račun Srba “slika koja ne treba ni Srbima ni Hrvatima”.

“Dolazim iz Novog Sada gde su potpuno ravnopravno, pored srpskog, u službenoj upotrebi još četiri jezika. Ponosan sam što je na teritoriji Novog Sada rodna kuća bana Jelačića i što je država Srbija finansirala projekat kojim je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji kupilo i obnovilo njegovu rodnu kuću. Srbi na ovom području žive vekovima i to mora da se uvažava”, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je izuzetno zadovoljan zato što je ono što je započeto pre dve godine, danas i završeno, poput zgrade Srpskog doma, koja je potpuno obnovljena.

“Čujem reči zahvalnosti naših sunarodnika za obnovu ovog hrama, koje upućuju predsedniku Vučiću, ali ne samo za tu investiciju u Vukovaru, već i za one širom Hrvatske, gde god žive Srbi”, rekao je Vučević.

Episkop Heruvim je naglasio da je svaka poseta iz matične zemlje Srbije “veliko okrepljenje i velika snaga koja uliva nadu da su Srbi u Hrvatskoj jedinstveni sa svojom matičnom državom”.

“Zajednički cilj nam je da negujemo kulturu, čuvamo jezik, pismo i našu tradiciju, a na prvom mestu Srpsku pravoslavnu crkvu na ovim prostorima. Složni i ujedinjeni šaljemo poruku ljubavi, koja treba sve da nas okuplja, a cilj nam je da zaboravimo na netoleranciju i da zavlada preko potrebna harmonija, radi prosperiteta i boljeg suživota”, istakao je episkop Heruvim.