Jedna novootkrivena vrsta pauka-skakača dobila je ime po Karlu Lagerfildu, nedavno preminulom modnom kreatoru. Grupa arahnologa iz Muzeja Kvinslend identifikovala je pet novih vrsta malih paukova-skakača veličine zrna pirinča. Jedan od istraživača, Danilo Harms kaže da je pauk koji je nazvan Karl Lagerfild izgledao tako da je naučnike podsetio na čuvenog modnog dizajnera, piše Gardijan.

„To je crno-beli pauk za kojeg smo odmah pomislili da izgleda kao Karl Lagerfild zbog njegovog specifičnog izgleda, jer je pauk imao ogromne crne oči, što nas je podsetilo na sunčane naočare, i crno-bele prednje noge kojje su podsetile na Lagerfildov okovratnik“, kaže.

Više od 70 procenata australijskih paukova i dalje nije klasifikovano. Negdeo oko 3.500 australijskih vrsta paukova je klasifikovano ali naučnici veruju da će taj broj skočiti na oko 10.000 vrsta.

Pauci-skakači su među najlepšim paucima u Australiji, ali malo se zna o njihovoj raznolikosti i klasifikaciji. „Ovi mali pauci brzo osvajaju srca javnosti i prirodnjaka“, kaže Barbara Baer, jedna od članica tima koji je otkrio „Karla Lagerfilda“. Četiri od pet novih vrsta su iz Kvinslenda, a jedan je iz Novog Južnog Velsa. Izrazito su mali, samo nekoliko milimetara dužine i vrlo ih je teško uočiti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.