Vrhovni sud u Americi poništio 50 godina staru odluku o abortusu: Savezne države će same odlučivati o eventualnoj zabrani

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vrhovni sud SAD je upravo poništio presudu Ro protiv Vejda, smatrajući da više ne postoji federalno ustavno pravo na abortus.

Time je saveznim državama dato pravo, da svaka pojedinačno odluči da li će abortus tumačiti leganim ili ne.

CNN je preneo objašnjenje ovakve odluke, u kojoj između ostalog piše:

“Smatramo da slučaj Ro protiv Vejda mora biti odbačen. Ustav ne pominje abortus i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom, uključujući i onu na koju se branioci takve odluke sada oslanjaju – klauzula o dužnom postupku iz četrnaestog amandmana…

“Taj slučaj je ozbiljna greška od početka. Njegovo obrazloženje je bilo izuzetno slabo, a odluka je imala štetne posledice. Takvi slučajevi su rasplamsali debatu i produbili podele…

Vreme je da se poštuje Ustav i da se pitanje abortusa vrati narodno izabranim predstavnicima.”

Slučaj

1971 – Norma Mekorvi, poznata u sudskim dokumentima kao Džejn Ro, pokrenula je slučaj protiv Henrija Vejda, okružnog tužioca okruga Dalas, koji je primenio teksaški zakon koji je zabranjivao abortus, osim da bi spasio život žene.

Odluka: 22. januar 1973. – Vrhovni sud SAD, rezultatom glasanja 7-2, potvrđuje legalnost prava žene na abortus prema četrnaestom amandmanu na Ustav. Sud je smatrao da pravo žene na abortus spada u pravo na privatnost zaštićeno četrnaestim amandmanom. Odlukom je ženama dato pravo na prekid trudnoće tokom cele trudnoće i definisani su različiti nivoi državnog interesa za regulisanje abortusa u drugom i trećem tromesečju.

Presuda je uticala na zakone u 46 saveznih država.

Efekti

Odluka rezultatom glasanja 5-4 da se poništi presuda Ro protiv Vejda, sa mišljenjem koje je napisao sudija Semjuel Alito, “veoma je slična onom nacrtu mišljenja koje je procurilo u javnost u maju”, tvrde analitičari.

“Ovo će imati trenutne efekte. Prema svim procenama, očekuje se da će oko polovine država eliminisati pravo na abortus. Imamo oko pola tuceta država koje imaju određene zakone koji omogućavaju da njihove zabrane abortusa stupena snagu odmah ili u narednih 30 dana ili najkasnije u narednih nekoliko meseci”.