Radnja romana Dobrice Ćosića, kao i serije, dešava se pre 70, 80 godina i više, ali vreme zla nije perfekt. Vreme zla je sadašnje vreme, tako sam to doživeo. Naravno, nisam ja taj koji tumači motive Gorana Šušljika da to radi, ali svakako ovo delo ima svevremensku temu, kaže za Nova.rs glumac Vojislav Voja Brajović kojem je poverena uloga Slobodana Jovanovića.

Serija Vreme zla, ekranizacija čuvene trilogije Dobrice Ćosića (romana „Vernik“, „Grešnik“ i „Otpadnik“). Porodicu Katić zatičemo uoči Drugog svetskog rata u Beogradu.

„Ova priča oslikava koliko smo sami sebi najveći neprijatelji, kako smo najopasniji za sebe. I to jeste tema i Ćosićeva, ali i Gorana Šušljika i svih nas koji smo radili, od reditelja do glumaca – pratili smo tu ideju i angažovali se da to prikažemo i da pokušamo da dođemo do svesti gledalaca u želji da ta spoznaja bude otrežnjujuća“, priča Brajović.

O veličini Slobodana Jovanovića kojeg tumači u ovoj seriji kaže da je on „toliko veliki intelektualac da ne zna da li će se pojaviti neko sličan u našem svetu“.

„Desio se taj 27. mart, uzvikivalo se „Bolje grob, nego rob“, „Bolje rat, nego pakt“, zamislite se da li je to baš tako. To je čovek koji je mnogo bio iznad svega, a nemoćan da bilo šta promeni. Otišao je i nije želeo da se vrati“, dodaje.

I otkriva svoju zanimljivu naviku.

„Imam priliku da svake zime u vikendici pisca Dragoslava Mihailovića na Divčibarama, u njegovoj biblioteci čitam sabrana dela Slobodana Jovanovića. Pobegnem od društva, zaključam se, i čitam sa velikim uživanjem. Kakav je on bio erudita, čak i pozorišni kritičar, zamislite šta je on sve znao. I zato je igrati takvog čoveka velika odgovornost. Pitate se da li možete svojom ljušturom da dočarate nešto od tog neponovljivog uma. Teško je to, ali eto srećan sam što sam imao tu privilegiju“, objašnjava Brajović.

Voja Brajović ističe Slobodan Jovanović zaslužuje da se napravi serija o njegovom liku i delu, piše Nova.rs.

„Ozbiljne produkcije, pogotovo državne, ne bi trebalo to da propuste tu priliku. Na primer, Englezi, Rusi, Nemci, takvu ličnost iz svog naroda ne bi zapostavili. Pa eto, neka ovo bude poziv ljudima od pera da se pozabave takvom jednom veličinom kao i ljudima iz tog perioda koji su ostavili duboki trag u raznim oblastima kao što su Mihailo Mika Alas, Milutin Milanković“, dodaje glumac.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.