Vratio se Tajger, ili priča o tome kako loš čovek može biti najveći u svom sportu

Kada se 16 meseci kasnije vratio među rupe, o znamo šta ste pomislili, kada je ponovo u koordinatnom sistemu na zelenom travnjaku prepoznao svoju suštinu, mediji su se pitali - da li ponovo možemo da navijamo za Tajgera?

0

To je najpoznatija sportska silueta na svetu. Sa zadnje strane, leđa u obliku slova V koja se sužavaju, sa prednje strane mišićave ruke, desna šaka iznad leve. Završio je udarac i zajedno sa štapom izvija se koliko je dug. Lopticu posmatra sa rukom na kuku, prekrštenih nogu. Publika dobar udarac nagrađuje vriskom “Tajger, Tajger”.

Tajger Vuds se vratio. Na velika vrata, iako je otišao bežeći požarnim stepenicama, u strahu, noseći pantalone i cipele u rukama. Bežao je Vuds od razbesnelih muževa, besnih sponzora, razočaranih navijača i od sebe kakvog je voleo. Ipak, od sebe kao najboljeg golfera ikada nije mogao pobeći.

Vuds je juče osvojio svoju petu Masters titulu i 15. veliki turnir u karijeri. Sa ove strane Atlantika nemamo pojma čemu je taj turnir ekvivalent – osvajanju Vimbldona ili titule svetskog šampiona u boksu – ali u pitanju je velika stvar. Jasno je to na osnovu pisanja američkih medija koji kažu da je Vuds sada zatvorio krug.

Međutim, priča o Tajgeru Vudsu nikada nije ni bila golferska. On je bio prvi afro-američki golfer koji je osvojio Masters, dakle, važna politička ličnost samo zbog svog talenta. Bio je cenjen zbog svoje udržanosti, poštovan zbog svog profesionalizma. Kada bi se Tajger pojavio (niko ga, ni dan danas ne zove Vuds), nastala bi tišina u publici, kao kada profesor uđe u učionicu.

On je otvoreno govorio i o tome da je budista, ali i o detaljima svoje religioznosti. “Ne verujem u svaki aspekt budizma, ali u većinu verujem. Ta odstupanja su posledica izgubljenog traga. Budizam me uči uzdržanosti i da ne pratim svaki impuls koji se javi, ali sam očigledno malo izgubio trag tome”, rekao je Vuds. Tako je 2000. godine objasnio nešto što će se dogoditi gotovo posle jedne decenije.

Svojim udarcima, stavom i pojavom zaslužio je epitet najvećeg. A onda je, kako to obično biva, usledio pad.

Bio je novembar 2009. godine kada su se u novinama pojavili natpisi da je Tajger Vuds imao vanbračnu aferu sa menadžerkom noćnog kluba u Njujorku Rejčel Učitel. Oboje su takve tvrdnje odlučno demantovali. Dva dana kasnije svojim Kadilakom udario je u hidrant, drvo i živicu u blizini svoje kuće. Totalna šteta na automobilu i nekoliko posekotina na Vudsovom licu. Na spekulacije o uzroku nesreće rekao je da je to “privatna stvar”. Ipak, postalo je jasno da se skalamerija koju je od svog života napravio Tajger Vuds ljulja.

Drugog decembra te 2009. pojavila su se njegova prva priznanja o neverstvima. Narednih nedelja desetine žena u javnost su izlazile sa priznanjem da su imale seksualnu aferu sa Vudsom. Na naslovnoj strani Njujork posta njegovo lice našlo se 21 dan zaredom, čime je oborio rekord koji je držao teroristički napad 11. septembra.

Bio je to teror nad njegovim životom koji je sam izabrao.
Posle lečenja koje je usledilo, strasti su se smirile. Vudsa je napustio najveći broj sponzora, a oni koji su ostali uz njega (Najki) izgubili su između 5 i 12 milijardi dolara. On se podvrgao psihoterapijama i prema izjavi iz 2010. godine, kada se i razveo, činilo se da je terapija delovala.

“Mislio sam da meni sve može da bude oprošteno, da ću se izvući šta god da uradim. Naporno sam radio čitavog života i želeo sam da uživam u svim iskušenjima koja me okružuju. Osećao sam da mi sve to pripada. Zbog novca i slave koje sam stekao, nisam morao da idem daleko da bih te želje ispunio. Bio sam, je…o lud.”

Ipak, sedam godina kasnije, kada je uhapšen dok je spavao za volanom u blizini svoje kuće, ispostavilo se da su ga iskušenja koja su ga okružila ponovo pobedila. Toksikološki nalaz pokazao je da je Vuds uneo smrtonosu kombinaciju – Vikodin i Dilaudid protiv bolova, Ksanaks protiv anksioznosti i Ambien za spavanje. Preživeo je i to.

Kada se 16 meseci kasnije vratio među rupe, o znamo šta ste pomislili, kada je ponovo u koordinatnom sistemu na zelenom travnjaku prepoznao svoju suštinu, mediji su se pitali – da li ponovo možemo da navijamo za Tajgera?

Kada je sinoć osvojio Masters tačno posle deset godina od poslednjeg, navijači su bili egzaltirani. Može li čovek upitnih moralnih kvaliteta da bude odličan pekar? Ko ne voli vruć hleb koji se topi u ustima?