“Vraćamo izučavanje srpskog jezika i kulture u škole…”: Premijer Severne Makedonije čestitao Savindan

0
Profimedia

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao je pripadnicima srpske zajednice nacionalni praznik Dan svetog Save i najavio povratak izučavanja srpskog jezika i kulture u osnovne škole i otvaranje Srpskog kulturnog centra u Skoplju.

„Vraćamo izučavanje srpskog jezika i kulture, za šta su odobreni nastavni programi od trećeg do šestog razreda, a u postupku je odobravanje nastavnih programa za sedmi, osmi i deveti razred“, napisao je Zaev u čestitki Srbima u Severnoj Makedoniji na Fejsbuku.

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM je podsetio da je mogućnost da se srpski jezik uči kao izborni predmet ukinuta 2007. godine, u vreme vladavine VMRO DPMNE.

„Sa našim sugrađanima iz Srbije unapređujemo tradicionalno dobre odnose sa Republikom Srbijom i u tom pravcu su u skopskoj opštini Centar završeni svi prethodni postupci za izgradnju Srpskog kulturnog centra, koji će početi da radi ove godine, istovremeno kada se u susednoj Srbiji realizuje idejni projekat za Makedonski kulltirni centar u Beogradu“, naveo je Zaev.