Vozači e-vozila dobijaju još više besplatne vožnje: Širi se mreža e-punjača ProCredit banke

0
Fotografije: ProCredit

Električna vozila predstavljaju našu budućnost, dok su u mnogim državama razvijenog sveta već odavno postala realnost. Naši vozači se ređe opredeljuju za električne automobile iz dva razloga. Prvi je njihova cena, koja je još uvek veoma visoka za naš standard, a drugi je slaba pokrivenost električnim punjačima.

Kao glavna prednost e-vozila uvek se ističe činjenica da ne emituju nikakve štetne gasove. Zatim, troškovi održavanja su vrlo niski, a održavanje je veoma jednostavno. Vozila su startna i odlična su za gradsku vožnju. Prosečna mesečna potrošnja struje iznosi oko 50 kWh, dok je potrošnja goriva za obične automobile oko 50-70 litara. Ako bismo se bavili računicom, došli bismo do zaključka da ušteda iznosi oko 70 evra mesečno. Pritom, održavanje je dosta jeftinije, kao što smo napomenuli – nema zamene ulja i filtera, tako da se i tu uštedi oko 85 evra.

Ipak, sve ove prednosti nemaju nekog značaja ako ne postoji razvijena mreža punjača za ova vozila, kako bi vožnja na dužim relacijama uopšte bila moguća. O tome je mislila ProCredit banka, koja je do sad postavila ukupno 15 punjača širom Srbije. Instalirani su strateški, u osam većih gradova (Subotica, Sombor, Novi Sad, Beograd, Pančevo, Kragujevac, Čačak i Niš) i nalaze se ispred Zona 24/7 ove banke.

Punjači su svima dostupni i struja koju koriste je besplatna, a dobija se iz obnovljivih izvora energije – ova banka je prvi veliki kupac zelene električne energije u Srbiji, ali i prva domaća kompanija koja dobija garanciju porekla EPS-a da je struja koju troše proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Ekologija je jedan od principa poslovanja ProCredit-a i u tome se ogleda njihova korist od ulaganja u električne punjače – da podrže vozače električnih vozila, da motivišu građane da kupuju ova vozila i da podignu svest o značaju zaštite životne sredine. Svakako, krajnji cilj je da se poboljša kvalitet vazduha u našoj zemlji, pogotovu u glavnom gradu Beogradu gde je situacija najlošija.

Zahvaljujući toj posvećenosti i ekološkom opredeljenju banke, našim građanima će biti na raspolaganju 27 novih punjača, koji će biti raspoređeni na prometnim saobraćajnicama, u blizini auto-puta, tamo gde svako ko duže putuje svrati da se odmori ili prenoći nakon duge vožnje. Na taj način imaće priliku da ostave svoje električno vozilo duže na punjaču.

Primera radi, recimo da neko putuje električnim kolima iz Nemačke za Grčku. Nakon postavljanja novih 27 e-punjača, moći će bez problema da ide preko Srbije, jer će na svakih 100 kilometara, čak i manje, imati punjač gde će biti u prilici da dopuni svoju bateriju. S jedne strane, moguće je da će na ovaj način porasti broj turista (u tranzitu) u našoj zemlji, a s druge strane smanjiće se emisija štetnih gasova na našoj teritoriji.

ProCredit u svojoj floti sada ima tri tipa automobila sa smanjenom ili nultom emisijom. Većinu čine električna vozila, ukupno 15 folksvagena “e-ap” i “e-golf”. A pored klasičnih hibrida tojota “prijusa”, tu je i 10 plag-in hjundai “ajonik” hibrida. Ova vozila imaju najmanju emisiju zagađujućih materija i to je u skladu sa ciljem ove banke, a to je da u skorijoj budućnosti postane karbonski neutralna