Američke obaveštajne agencije veruju da ruski predsednik Vladimir Putin nije naredio ubistvo opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je umro u akrtičkom zatvoru u februaru, piše list Vol strit džornal (Wall Street Journal – WSJ).

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je 16. februaru u arktičkoj kaznenoj koloniji, a EU i SAD direktno su okrivili Rusiju za njegovu smrt i ekspresno joj uvele nove sankcije. Međutim, Vol strit džornal piše da se nekoliko američkih obaveštajnih agencija, uključujući i Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), kancelariju Direktora nacionalne obaveštajne službe i obaveštajnu jedinicu američkog Stejt departmenta slažu da Putin verovatno nije naredio smrt Navaljnog „u tom trenutku“, pozivajući se na ljude upoznate sa tom temom.

Kako piše poznati američki llist, obaveštajne agencije podelile su tu mišljenje sa nekim evropskim obaveštajnim agencijama, ali su neki evropski bezbednosni zvaničnici navodno i dalje „skeptični“ oko ideje da Putin nije imao direktnu ulogu u smrti Navaljnog.

Američka procena „zasnovana je na nizu informacija, uključujući neke tajne obaveštajne podatke i analizu javno dostupnih činjenica, kao što je tajming smrti Navaljnog koje je bacilo senku na Putinov reizbor“, piše Vol strit džornal.

Saveznik Navaljnog Leonid Volkov je za WJS rekao  da je ideja da Putin nije bio informisan i da nije odobrio ubistvo Navalnnog „smešna“.

Kancelarija Direktora nacionalne obeveštajne službe, koja nadzire američke obaveštajne agencije nije želela da komentariše tu temu, piše list.

Putin je, podsetimo, negirao bilo kakvu umešanost u smrt Navaljnog, dodajući da je razmena zatvorenika u koju bi bio uključen i Navaljni nekoliko dana pre njegove smrti već bila spremna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.