Vojni puč u Mjanmaru: Uhapšena predsednica vladajuće stranke i državni vrh, vojska preuzima vlast

0

Predsednica vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i visoki zvaničnici Nacionalne lige demokrata (NLD) uhapšeni su u raciji rano jutros po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Ovaj potez usledio je nakon što su danima rasle tenzije između civilne vlade i jake vojne struje, za koju se verovalo da bi mogla da izvede vojni puč zbog nedavnih izbora za koje je vojska tvrdila da su dobijeni prevarom.

Portparol vladajuće partije Mio Niunt rekao je Rojtersu u telefonskom razgovoru da su lider partije i državni savetnik Su Ći, predsednik države Vin Mint i druge vođe NLD “odvedene” u ranim jutarnjim satima.

“Želim da kažem našim ljudima da ne reaguju ishitreno i da apelujem da se drže zakona”, rekao je portparol i dodao da očekuje da će i on biti uhapšen.

Vojne pretnje i strah od vojnog puča zasenili su planirani početak rada parlamenta nakon izbora.

Vojska, u zemlji poznata kao “Tatmadav”, u petak je na Fejsbuku saopštila da “kategorički negira” ometanje demokratske tranzicije i upozorila svestku diplomatsku zajednicu “da ne iznosi naprečac pretpostavke o stanju” u državi.

Saopštenje vojske dolazi dan nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u Mjanmaru.

Tom državom je, kako dodaje Rojters, vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak navode vojske o izbornim prevarama i saopštila da nije bilo dovoljno velikih nepravilnosti da utiču na kredibilitet rezultata glasanja, a obnovljeni navodi vojske o nepravilnostima na izborima, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta, doveli su do najdirektnije konfrontacije između vlade i vojske.