Najuticajniji modni časopis na svetu Vog objaviće limitirano izdanje najnovijeg broja s novom fotografijom novoizabrane potpredsednice SAD Kamale Haris nakon što je originalna naslovnica izazvala brojne negativne reakcije, objavilo je uredništvo, prenose mediji.

Kritičari su se odmah obrušili na fotografiju koja je krasila štampani primerak izdanja za februar, komentarišući da je loše osmišljena te da se na taj način umanjuju političarkina postignuća kao prve crnkinje izabrane na mesto potpredsednice države.

Korisnici društvenih mreža kritikovali su i osvjetljenje fotografije na kojoj je Haris odjevena u sako, pantalone i patike, istovremeno propitujući da li se uredništvo časopisa namerno odlučilo da joj posvetli boju kože.

Takođe su se pitali zbog čega je Vog za štampano izdanje izabrao upravu tu fotografiju, a ne onu formalniju koja je korišćena za digitalnu naslovnicu. Na njoj, naime, Haris pozira u svetloplavom kostimu dizajnera Majkla Korsa ispred zlatne pozadine.

„Nakon ogromnog interesa za digitalnu naslovnu stranu i u skladu s proslavom ovoga istorisjkog trenutka inauguracije, objavićemo limitirani broj specijalnog izdanja“, rekao je portparol Voga.

Urednica Ana Vintur bila je prisiljena da brani izbor originalne fotografije koja je početkom meseca kružila internet stranicama.

„Shvatili smo poruku negativnih reakcija na naslovnicu štampanog izdanja“, rekla je Vintur, pojasnivši da namera časopisa ni u kojem slučaju nije bila da „umanji značaj neverovatne“ pobede Kamale Haris na izborima te da je originalna fotografija izabrana zbog „pristupačnosti“.

Za časopis Vašington Post modni kritičar Robin Givhan napisao je da je naslovna strana prejednostavna i da se njome novoizabranoj potpredsednici „ne odaje dužno poštovanje“.

Obe je fotografije snimio američki fotograf Tajler Mičel. On je 2018. postao prvi afroamerički fotograf koji je ikada fotografisao za naslovnu Voga, a prva mu je pozirala Bijonse.

Haris nije javno reagovala, ali njeni izvori bliski američkim medijima rekli su da je i sama iznenađena izborom opuštenije fotografije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.