Ismail Hanije, glavni lider Hamasa, kaže da je ta organizacija spremna da prihvati plan o primirju u Pojasu Gaze i principe koje je izneo predsednik SAD Džozef Bajden.

„Hamas i ostale palestinske grupe su spremne za sveobuhvatan sporazum koji zahteva prekid vatre, povlačenje iz Pojasa Gaze, obnovu onoga što je razoreno i razmenu zatvorenika i talaca“, rekao je Hanije u govoru povodom muslimanskog praznika Kurban-bajram.

Bajden je 31. maja predstavio, kako je rekao, izraelski predlog iz tri faze, koji bi uključio pregovore o stalnom prekidu vatre u Gazi kao i razmenu izraelskih talaca za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima u fazama.

Egipat i Katar, koji zajedno sa SAD pregovaraju između Hamasa i Izraela, 11. juna su rekli da su dobili odgovor palestinskih organizacija na američki plan, ali nisu otkrili detalje.

I mada je Izrael saopštio da je Hamas odbacio ključne elemente američkog plana, lider Hamasa je rekao Rojtersu da promene koje organizacija traži nisu značajne.

Bajden je prošle nedelje izjavio da ne očekuje da sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca bude postignut u skoroj budućnosti, dodajući da Hamas mora da izmeni svoju poziciju kako bi bila bliža izraelskom predlogu koji su SAD podržale.

Posrednici već mesecima pokušavaju da izdejstvuju prekid vatre i oslobađanje talaca otetih u napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7.oktobra, koji je izazvao rat u Gazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.