“Vlast u Srbiji nepotrebno ušla u svađu sa EU tokom epidemije…”

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je vlast usred epidemije virusa korona i vanrednog stanja potpuno nepotrebno govorila loše o Evropskoj uniji zarad sticanja političkih poena.

“Potrebno je prekinuti svađe i vređanje svih međunarodnih aktera koji u Srbiji imaju uticaj. Način na koji su se zvaničnici iz Srbije odnosili prema EU na konferencijama za novinare i u javnim nastupima na početku vanrednog stanja je nešto što je bilo apsolutno nepotrebno”, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da je Evropa prošla kroz teške trenutke tokom pandemije i da ni danas “stvari ne funkcionišu baš najbolje u EU kao rezultat krize”, ali da to nije razlog da se otvara front sa izuzetno važnim političkim i ekonomskim partnerom Srbije.

Jeremić je naveo da će “hladni rat” između SAD i Kine pogoditi ceo svet, pa i Srbiju, i da će postati sastavni deo stvarnosti u kojoj se odvija politički i ekonomski život.

“Ništa više neće biti kao pre i stvari će se promeniti velikom brzinom. Strateški trendovi koji bi ranije trajali 10 godina, sada će postati stvarnost za svega godinu ili dve. O tome bi trebalo da razmišljamo kada budemo pravili planove za budućnost srpske ekonomije, obrazovanja, zdravstva… Sve bi trebalo posmatrati u kontekstu nove realnosti u kojoj će odnosi dve supersile biti sve oštriji”, rekao je Jeremić.

Povodom događaja u Crnoj Gori i hapšenja vladike Srpske pravoslavne crkve Joanikija, Jeremić je kazao da je očigledno da je situacija u toj susednoj državi “na ivici ključanja” i da ponašanje vlasti u Podgorici nimalo ne doprinosi stabilizaciji.

“Narodna stranka je mesecima upozoravala srpsku javnost i vlast na pokušaj nasilne promene identiteta i formiranja novih crkava ne samo u Crnoj Gori, nego i na Kosovu i Metohiji”, rekao je Jeremić.

Dodao je da se srpska vlast ponela neodgovorno jer na te probleme nije dovoljno odlučno ukazivala partnerima u Evropi i SAD, koji su veoma osetljivi na pitanja verskih sloboda.

“Važno je i izbeći rečnik i retoriku koji bi samo nastavili da dolivaju ulje na vatru, jer to je ono što crnogorska vlast želi”, rekao je Jeremić.

Govoreći o prekidu štrajka gladju predsednika Dveri Boška Obradovića, Jeremić je ocenio da je to dobra vest, jer je Obradovićevo zdravlje bilo ugroženo.

Naveo je da je juče i danas razgovarao sa mnogim medjunarodnim zvaničnicima, pre svega evropskim, i dodao da za sada ne postoji “konačna odluka u okviru Evrope da li će uopšte biti u prilici da pošalje posmatrače ako izbori u Srbiji budu održani 21. juna”.

Jeremić je istakao da je važno da se opozicija konsoliduje i da se bori protiv sistema bez spremnosti da u njemu parazitira i da vreme ne troši na medjusobne sukobe, nego da građanima predstavi zašto ne bi trebalo da izađu na izbore.

(Beta)