Vlast u Libanu prebacuje odgovornost za eksploziju: Krivicu svaljuju na upravu luke za zalihe hemikalija

0
Beta - AP Photo/Hassan Ammar

Libanski zvaničnici na meti istrage razorne eksplozije u Bejrutu nastoje da prebace krivicu za zalihe eksplozivnih hemikalija na upravu luke u tom gradu.

Eksplozija izazvana, kako se čini, slučajnim požarom koji je u utorak detonirao amonijum nitrat u luci potresla je prestonicu Libana, ubivši najmanje 137 i povredivši više od 5.000 ljudi.

Šef odeljenja carine Libana Badri Daher potvrdio je u intervjuu za televiziju LBC kasno sinoć da je poslato pet do šest pisama tokom godina pravosudnim organima u kojima se tražilo da se amonijum nitrat ukloni jer predstavlja opasnost.

Međutim, Daher tvrdi da je on mogao samo da upozori vlasti na prisustvo opasnog materijala, a da je uprava luke odgovorna za taj materijal, dok je njegov posao da sprečava krijumčarenje i sakuplja carine.

Pravosudni organi i uprava luke nisu za sada ništa kometarisali, a Vlada Libana je u sredu rekla da istraga traje i da su lučki zvaničnici stavljeni u kućni pritvor.

Istraga je fokusirana da utvrdi kako se desilo da 2.750 tona amonijum nitrata, izuzetno eskplozivne hemikalije koja se koristi za djubrivo, bude uskladišteno u luci čitavih šest godina, a da se ništa nije preduzimalo.

Tovar je konfiskovan sa broda koji je plovio iz Gruzije za Mozambik,a zaplenjen 2013. godine, kada je uplovio u bejrutsku luku navodno zbog tehničkih problema.

Veruje se da su zalihe detonirane kada je izbio požar u blizini u skladištu sa pirotehnikom.

Carinski zvaničnik Daher rekao je da ne zna da li je bilo pirotehnike kraj amonijum nitrata.

Postoji još jedna teorija da je požar izbio kada su zavarivači pokušavali da poprave oštećenu kapiju i zatvore rupu u Hangaru broj 12 gde je bio eksplozivni materijal.

U lokalnim vestima je navedeno da su popravku naredile bezbednosne snage koje su proveravale to mesto brinući se zbog moguće krađe.

Bezbednosni zvaničnici su odbili da bilo šta komentarišu dok traje istraga, a lučki zvaničnici su odbacili takvu teoriju u intervjuima za lokalne medije, rekavši da su zavarivači završili svoj posao davno pre požara.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/edicija-velike-biografije-srpske-kontroverze-tri-knjige-za-samo-499-dinara/