Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović apelovao je danas na sve relevantne političke i društvene aktere da se pokrene zajednička platforma za rešavanje prekomernog zagadjenja vazduha i predložio niz mera.

Na diskusiji o zagađenju vazduha koju je organizovala odbornička grupa Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda, Jovanović je ocenio da aktuelna vlast nije dostojna da bude na toj poziciji zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da viši standard građana odgovoran za loš kvalitet vazduha.

„Najveći zagađivači u zemlji su postrojenja koja kontroliše država. Sramota je da najveći zagađivači poput termoelektrana TENT ‘A’, ‘B’ i ‘Kolubara’ nemaju filtere za odsumporavanje, pa se u vazduh ispušta sumpor-dioksid koji je posebno opasan“, kazao je on.

Jovanović je naveo da novac za kupovinu filtera može da se obezbedi od onog za najavljeni nacionalni stadion i dobiti JKP „Beogradske elektrane“ i dodao da je potrebno organizovati vanredne inspekcijske preglede svih industrijskih postrojenja, kao i građanima obezbediti besplatan priključak na daljinsko grejanje i sniženje cene grejanja.

Takođe, predložio je davanje podsticaja građanima za obezbeđenje veće energetske efikasnosti, za prelazak na čistija goriva i istakao važnost gašenja „podzemnih požara“ na deponiji u Vinči.

Govoreći o saobraćaju, Jovanović je predložio unapređenje njegovog kvaliteta poboljšanjem protočnosti, vraćanjem trolejbuskih linija GSP-a i kupovinu autobusa sa kvalitetnijim motorima.

Pulmolog Tatjana Radosavljević izjavila je da se kvalitet vazduha u Srbiji meri poslednje dve do tri godine i da su rezultati sve vreme katastrofalni.

„Nećete izaći napolje i od aerozagađenja odmah umreti, ali ćemo vremenom imati povećan broj oboljena od plućnih, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti. Sve posledice ćemo znati za deset godina“, kazala je ona.

Ona je dodala da je nemoguće naći momentalno rešenje i da treba izbegavati boravak napolju u najzagđjenijem dobu dana.

Profesor Fakulteta za fiziku Vladimir Đurđević ponovio je da su termoelektrane najveći zagađivači u Srbiji, da ispuštaju sumpor-dioksid koji se usled partikulacije pretvara u PM 2.5 i PM 10 čestice.

Te mikročestice, naročito čestice PM 2.5 dovoljno su male da završavaju u pućima i na kraju u krvotoku.

(Beta)

Komentar(1)

  1. Kapisla
    16. јануар 2020. 14:41

    Taksista sam. Gledam smog svake noći. Gledam ljude koji problem ne shvataju ozbiljno. Ifu ulicama i čavrljaju telefonima, mlade mame šetaju bebe u kolicima. Ima čak i dzogera !!!??? Svest je niska kod ljudi jer veruju svojim očima (tv) dok svojim plućima ne veruju. Verovatno će se mnogi kasnije pitati zašto pate od plućnih bolesti iako nikad nisu pušili?! Ispušili smo svi sa ovima odavno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.