Vladimir Putin izašao iz dvomesečne izolacije i odmah osigurao produženje mandata: Već 1. jula glasa se o primeni ustavnih amandmana

1
Foto: Beta (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je danas na svečanosti povodom državnog praznika – Dana Rusije – u spomen na 12. jun 1990. godine kada je proglašena Deklaracija o državnom suverenitetu Ruske Federacije.

To je bio prvi Putinov javni nastup od kada je objavio uvođenje mera izolacije širom zemlje radi suzbijanja koronavirusa pre više od dva meseca.

Putin je prisustvovao podizanju državne zastave u memorijalnom parku u Moskvi, a zatim svečanom uručenju odlikovanja.

Nije nosio masku, kao ni većina dobitnika odlikovanja “Heroja Rusije”.

Putin je govorio o “hiljadu godina istorije velike slave i ponosa, hrabrosti naših predaka bez premca i njihove ljubavi za zemlju”.

U govoru je posebno pozdravio zdravstvene radnike pohvalivši ih zbog hrabrosti i požrtvovanosti.

Šezedsetsedmogodišnji ruski predsednik poslednji put je viđen u javnosti u martu kada je prisustvovao sastanku poslovnih ljudi upravo posle objavljivanja delimičnog obustavljanja rada privrede radi suzbijanja epidemije. On je tada ovlastio regionalne guvernere da odluče o ostakim merama ograničenja, a većina je uvela strogu izolaciju karajem marta.

Putin je od tada držao skoro svakodnevne video-sastanke, a lično se sastao samo s glavnim zvaničnicima.

Na Dan pobede, 9. maja, što je najvažniji praznik Rusije kojim se obeležava poraz nacista u Drugom svetskom ratu, Putin je sam posmatrao paradu garde.

Nekoliko vodećih zvaničnika uključujući premijera Mihaila Mišustina i Putinovog portparola Dmitrija Peskova, bilo je inficirano virusom, ali su ozdravili.

Prošlog meseca Putin je naredio da privreda ponovo počne da radi i odredio nove datume za dva glavna događaja koja su bila odložena zbog koronavirusa. On je naredio da se parada na Dan pobede, odložena 9. maja održi 24. juna i zakazao za 1. jul glasanje za ustavne amandmane kojim bi njegova vladavina mogla da se produži do 2036. godine.

Većina regiona u Rusiji je ukinula restriktivne mere, kao i Moskva gde je gotovo polovina ukupnog broja inficiranih. Neki stručnjaci smatraju da je to preuranjeno pošto se i dalje dnevno registruje oko 9.000 novozaraženih, a opozicioni aktivisti smaraju da Kremlj ugrožava javno zdravlje zakazivanjem referenduma o promeni Ustava.

Rusija sada ima treći najvveći broj zaraženih koronavirusom na svetu, 511.000, i 6.715 preminulih.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Нетачно. 9 маја је био испред вечне ватре у Кремљу да положи венце у спомен Велике отаџбинске војне!

Comments are closed.