Vladimir Kostić: “Ne verujem da smo mi cvećke, ali ne može postojati krivica Srbije za sve što se dešava u regionu”

0
Foto Nedeljnik

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić kazao je danas da trećinu stanovništva Crne Gore čine Srbi i da država zbog toga mora da ima jasno definisanu politiku prema tamošnjoj srpskoj manjini.

On je za program Njuzmaks adrija naveo da ne dovodi u pitanje državnost Crne Gore, ali da je neophodno da se “sa više građanske energije pravi nešto što nije animozitet”.

“Ne verujem da smo mi cvećke, ali ne može postojati krivica Srbije za sve što se dešava u regionu”, kazao je Kostić.

Govoreći o političkom stanju u Srbiji, on je rekao da su slike sa nedavnih demonstracija i snimak policije koja šutira demonstranata dok leži na zemlji ilustracija i “dramatičan dokaz potpunog prekida komunikacije (u društvu)”.

“To za mene nije bilo nasilje, nego predvorje građanskog rata. Ljudi vole da kažu ‘ti imaš uvek prejake reči’. Okej. Od prejakih reči se počne”, ocenio je Kostić.

Dodao je da Skupština ne obećava “ni imitaciju” parlamentarne demokratije, da su partije u Srbiji u potpunosti izgubile svoj ideološki identitet, ali da ta priča “mora da se gradi”.

“To dovodi do autoritarizma, pošto ne možemo da se vezujemo ni za šta sem za ličnost ili grupu ličnosti koja može da emanira moć… Akademija naravno da treba da progovori o određenim situacijama, ali mi nemamo ni socijalnog ni društvenog uticaja da možemo da kažemo ‘sedite da se razgovara'”, naveo je Kostić.

Kostić je rekao da niko od političkih aktera nije pokušao da razgovara sa SANU o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji ili “globalnijim strateškim pitanjima”, poput Kosova.

“(Kosovo) je suviše ozbiljno pitanje da bi mogli da se bavimo kroz prizmu našeg običnog strančarenja”, rekao je Kostić.

Dodaje i da mu je žao da kao građanin i predsednik SANU nema više informacija o trenutnim pregovorima Beograda i Prištine.

“Možda bi neko pametan imao nešto da kaže o tome”, naveo je on.

(Beta)