Vladeta Janković: “Od demokratije smo udaljeniji nego u Miloševićevo vreme”

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – Kandidat koalicije Ujedinjena Srbija za gradonačelnika Beograda Vladeta Janković izjavio je da smo danas u Srbiji, sa vlašću Aleksandra Vučića, od demokratije udaljeniji nego u vreme nekadašnjeg predsednika države Slobodana Miloševića.

“Možda je to samo moj utisak, ali bih rekao da su nosioci režima u panici i da izbore doživljavaju bukvalno kao borbu za goli život. To mora biti posledica saznanja o raspoloženju javnosti”, rekao je Janković u intervjuu za list Danas.

Prema njegovim rečima, “strah se oseća i u biračkom telu”.

“U korenu tog straha je, s jedne strane, dugogodišnji pritisak na građane i uslovljavanje njihovih elementarnih prava dokazima lojalnosti, kakvi su prisustvo na mitinzima ili fotogafisanje glasačkog listića”, rekao je Janković.

Kako je dodao, “s druge strane, objektivnu opasnost od posledica rata u okruženju režim zloupotrebljava sistematski podižući napetost i preteći oskudicama, koje samo neuništivi vođa može da spreči”.

“Prema našim podacima od prošle nedelje, skoro su potpuno izjednačene režimske i opozicione snage, s tim što su prve u blagom ali stalnom opadanju, a druge konstantno rastu”, rekao je Janković na pitanje o predizbornim anketama.

On je naveo i da “u okolnostima kakve su trenutno, ne može se dovoljno naglasiti značaj kontrole izbornog procesa, dok će bez ikakve sumnje najviše zavisiti od izlaznosti”.