Vladavina talibana u Avganistanu: Najmanje 12 poginulih na aerodromu u Kabulu od nedelje, “primetno manje žena na ulicama”, muzika i filmovi zabranjeni….

0

Na novinarsko pitanje tokom intervjua za ABC njuz o tome da li je napravio grešku zbog odluke da u potpunosti povuče trupe iz Avganistana, predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden kategorično je odgovorio: “Ne!”. Bajden je u istom intevju poručio da će američke trupe ostati u Avganistanu sve dok ne bude evakuisan i poslednji Amerikanac, čak i posle roka za povlačenje, 31. avgusta.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je ranije u sredu da američka vojska nema snage i oružanu moć u Avganistanu svoju trenutnu misiju obezbeđenja aerodroma u Kabulu proširi i na misiju prikupljanja Amerikanaca i ugroženih Avganistanaca u glavnom gradu i njihovu pratnju u cilju evakuacije.

U međuvremenu, prema podacima jednog talibanskog zvaničnika – a kako prenosi BBC, pozivajući se na izveštaj agencije Rojters – od nedelje i pada Kabula u ruke talibanskih boraca, na aerodromu u Kabulu i okolini poginulo je najmanje 12 osoba.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman je rekao da su uzroci smrti kod ovih dvanaest žrtava stampedo i upotreba vatrenog oružja. Tom prilikom je apelovao na Avganistance koji su stvorili velike gužve na kapijama aerodroma u Kabulu, u pokušaju da pobegnu iz zemlje, da idu kućama ako nemaju obezbeđena mesta u avionima, poručivši da talibani “ne žele nikoga da povrede”.

U centru Kabula je još uvek hoatično stanje, prenosi utiske reporter BBC-ja. Banke i vladine kancelarije su i dalje zatvorene. Primetno je manje žena u javnosti. Povremeno se čuju rafali. Talibani sa različitim tipovima oružja patroliraju ulicama – peške i u konfiskovanim policijskim i vojnim vozilima.

Kako je istakao, prodavnice se otvaraju, a stanovnici kupuju najosnovnije stvari. I pored obećanja talibana da neće biti rigidne vladavine, građani, posebno manjine, uplašene su i nepoverljive. Prema podacima BBC-ja, nema konkretnih dokaza da su talibani počeli da pretresaju kuće i stanove u Kabulu, ali je očigledan strah kod običnog naroda da će se to dogoditi. Lokalne televizije prestale su sa emitovanjem muzike i filmova.

Zabeležene su scene haosa dok hiljade Avganistanaca pokušava da napusti zemlju. Aerodrom u Kabulu i dalje je pod američkom kontrolom, ali okolne puteve čuvaju talibani. Svedoci su prijavili naoružane borec koji sprečavaju ljude, uključujući i one sa dokumentima, da uđu u kompleks. Talibanska obećanja o “sigurnom prolazu” do aerodroma u Kabulu tako su potkopana izveštajima o pretučenim i bičevanim ženama i deci dok su pokušavali da se provuku pored kontrolnih punktova koje su talibanski borci postavili širom grad, pisao je Gardijan.

Budući da talibani kontrolišu sve kopnenu granične prelaze Avganistana, aerodrom u Kabulu je jedini izlaz iz zemlje. U međuvremenu, zapadne zemlje nastavljaju evakuaciju stranih državljana i Avganistanaca koji su radili za njih.

Istočno od Kabula, juče popodne su izbile demonstracije u Džalalabadu, gradu na samom istoku zemlje. Najmanje jedna osoba je poginula, a više desetina povređeno nakon što su talibanski borci otvorili vatru tokom protesta protiv te grupe. Svedoci su rekli da je pucnjava usledila nakon pokušaja lokalnog stanovništva da postavi avganistansku državnu zastavu na trgu u gradu, preneo je Gardijan.

Na video snimcima koje je prikazala lokalna novinska agencija “Pajhwok Afghan News”, prikazani su demonstranti sa avganistanskom zastavom kako beže dok se čuje zvuk pucnjave u pozadini. Talibanski borac u Džalalabadu je u vreme incidenta za Rojters izjavio kako je “bilo pojedinaca koji su hteli da im stvore probleme”.

“Ovi ljudi eksploatišu našu opuštenu politiku”, rekao je talibanski borac.

Kako je preneo AP, na video snimcima se vidi kako talibani pucaju u vazduh i palicama napadaju ljude kako bi rasterali masu. Svetski mediji su kasnije izvestilii da su talibani rasturili protest.

Takođe, odbegli predsednik Avganistana Ašraf Gani se obratio naciji sa sigurne lokacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i objasnio razloge svog odlaska iz prestonice i države, neposredno pre nego što će Kabul kapitulirati pred talibanima.

Istakao je, između ostalog, kako je iz zemlje otišao po savetu svog tima zaduženog za bezbednost kako bi se izbeglo krvoproliće na ulicama Kabula. Negirao je navode pojedinih članova pale Vlade u Kabulu da je u beg krenuo sa “automobilima punim gotovine”.

“Trenutno sam u UAE kako bih izbegao katastrofu. U konsultacijama sam sa mojim timom sve dok se ne budem mogao da se vratim u zemlju kako bih nastavio borbu za pravdu u Avganistanu. Ono što se dogodilo pre 25 godina će se sada ponoviti. Trebalo je izbeći tako sraman scenario”, poručio je Gani iz Emirata, udaljen oko 1.600 kilometara od zbivanja u Kabulu.

U međuvremenu, visoki članovi talibana sastali su se u glavnom gradu Avganistana s bivšim predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem i jednim od najviših zvaničnika prethodne vlasti Abdulahom Abdulahom. Jedan od istaknutih članova talibana naredio je oslobađanje “političkih zatvorenika”.

Abdulah je bio predstavnik vlade u Kabulu tokom neuspelih mirovnih pregovora između zaraćenih strana. Karzai je bio prvi lider zemlje kog je Zapad podržao nakon invazije Sjedinjenih Država na Avganistan i rata protiv talibana. Na funkciji predsednika bio je do 2014. godine. Talibanski lideri su tokom sastanka poručili “da su pomilovali sve bivše vladine zvaničnike i stoga nema potrebe da bilo ko napušta zemlju”.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da će obustaviti pomoć Avganistanu zbog atmosfere neizvesnosti pošto su vlast u toj zemlji nedavno preuzeli talibani.

“Kao i uvek, MMF se vodi stavovima međunarodne zajednice”, izjavio je neimenovani portparol te finansijske institucije.

Kako su istakli, međunarodna zajednica još nema jasan stav o priznavanju vlasti u Avganistanu i zbog toga ta zemlja ne može da pristupi pomoći MMF-a.