Nekadašnja premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra nije se oglašavala posle otkrića Nedeljnika da je „postala Srpkinja“, ali njen brat Taksin Šinavatra – takođe nekadašnji oremijer ove zemlje koji je svojevremeno dobio crnogorsko državljanstvo – jeste.

On je u izjavi za BBC na tajlandskom dao kratku telefonsku izjavu u kojoj je potvrdio da je njegova sestra postala državljanka Srbije.

„To je veza u kojoj je Vlada Srbije pročitala naše profile, znaju dosta o nama i Tajlandu. Znaju šta smo uradili za ljude i žele da razmotre gde bismo mogli da budemo korisni za njih“, rekao je Taksin Šinavatra za BBC Tajland.

Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, postala je državljanka Srbije na sednici Vlade Srbije 27. juna ove godine.

Pitanje dodeljivanja srpskih državljanstava otvara mnogo nepoznanica. Kome je moguće dodeliti takvo državljanstvo, na osnovu čega, kolika ulaganja su potrebna da bi se dobio pasoš Srbije?

Nedostatak javnih i jasnih kriterijuma otvara pitanje zakulisnih radnji i s pravom budi sumnju o potencijalnoj korupciji.

I u drugim zemljama je moguće dobiti „ekonomsko državljanstvo“, ali za to postoje jasni i precizni kriterijumi. Takav je slučaj, recimo, sa Maltom, članicom EU, čiji pasoš donosi niz dodatnih privilegija. Za njihovo državljanstvo se izdvaja 900.000 dolara…

U novom Nedeljniku čitajte:

Ko je Cirbes koji na sajtu reklamira nabavljanje pasoša Srbije i Vanuatua? Ko se sve nalazi na spisku 171 osobe koja je u poslednje vreme dobila srpsko državljanstvo? Kako je pre nekoliko nedelja u Beogradu uhapšen indijski milioner zbog poternice UAE? Kako je sačuvan Roman Vuk, biznismen iz Slovenije, a kako rumunski premijer Viktor Ponta? I da li se VIP srpsko državljanstvo najlakše dobija preko Muhameda Dahlana i njegovog šefa Muhameda bin Zajeda…

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 15. AVGUSTA ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

Komentar(1)

  1. Masala
    17. avgusta 2019. 23:52

    Brat Crnogorac, sestra Srpkinja:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.