“Vlada još nije pala, a ka’ će ne znamo”: Šta se dešava u Crnoj Gori i koja će biti Krivokapićeva sudbina – Analiza Petra Komnenića u novom Nedeljniku

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Od kada je formirana u decembru prošle godine, crnogorskoj vladi drma se tlo pod nogama. Tim premijera Zdravka Krivokapića koji se na izborima pojavio kao nosilac liste Demokratskog fronta u posljednjih godinu dana pod paljbom je upravo tog najmoćnijeg pozicionog političkog saveza kome je u startu onemogućen prilaz ministarskim pozicijama. Mnogi vjeruju da je ekspertski model vlade za koji se odlučio Krivokapić zapravo bio način da se desno orijentisanom, proruskom DF-u zatvore vrata zbog osjetne skepse ključnih međunarodnih centara i članica NATO-a.

“Rekonstrukcije nema, a status kvo neće ostati”, zaprijetio je jedan od visokih funkcionera DF-a Slaven Radunović nedugo nakon što su sa Demokratama, drugim konstituentom vlasti po snazi, postigli načelni dogovor o neophodnosti rekonstrukcije Krivokapićevog kabineta i saglasnost da bi krhka ekspertska kompozicija morala biti stabilizovana uvođenjem političara u ekipu. Sa tim se, iako je ranije u više navrata tvrdio da je to neprihvatljivo, bio saglasio i premijer Krivokapić uz napomenu da će on sastavljati listu ministara i cijeniti učinke postojeće ekipe.

Nije najjasnije pod kojim je okolnostima došlo do približavanja stavova Demokrata i Demokratskog fronta, koji se glože oko sličnog biračkog kolača i koji su se donedavno zasipali opakim optužbama. URA, koja se od početka predstavlja kao štit od eventualne promjene spoljnopolitičkog kursa zemlje, jasna je da neće dozvoliti ulazak u vladu funkcionerima DF-a.

Ceo tekst objavljen je u vanrednom, svečanom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od srede, 10. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom