Vlada Crne Gore ponovo nije uvela sankcije Rusiji: “Moraju se prvo uvesti, da bi mogle da se sprovode”

0
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Vlada Crne Gore nije na današnjoj sednici usvojila Predlog odluke o obrazovanju Koordinacionog tela za praćenje uvođenja i primene međunarodnih mera povodom krize u Ukrajini, prenose Vijesti.

To je bila prva tačka dnevnog reda, ali predlog premijera Zdravka Krivokapića nije dobio podršku za njeno usvajanje.

I da je usvojena, to ne bi značilo utvrđivanje političke odluke o prihvatanju prethodne odluke Evropskog saveta o uvođenju i proširenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

To se od Crne Gore očekuje kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Vlada bi, shodno Zakonu o restriktivnim merama, trebalo prvo da donese odluku kojom prihvata odluke Evropske unije o restriktivnim merama prema Rusiji.

Potpredsednik Vlade, mandatar za sastav nove vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je ranije danas da “ako se bude ostalo pri onome što je stav premijera i način, danas Vlada neće donijeti odluku o sankcijama Rusiji.”

Abazović je novinarima nakon konferencije Centra za demokratsku tranziciju (CDT) “Mreža dezinformacija: ukradena demokratija” poručio da premijer Zdravko Krivokapić želi da se formira koordinaciono telo za sprovođenje sankcija, “ali da sankcije treba prvo da se uvedu”.

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, kojom predsedava portpredsednik Vlade Dritan Abazović, usvojila je 15. marta jednoglasno paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savet Evropske unije (EU).

Međutim, ta odluka nije uvrštena na dnevni red sednice Vlade već je umesto toga predloženo usvajanje Predloga odluke o obrazovanju Koordinacionog tela za praćenje uvođenja i primene međunarodnih mera povodom krize u Ukrajini.