(Beta) – Manastir Visoki Dečani saopštio je danas da je treći put poslednjih godina izmeštena lokacija tog manastira na Gugl mapama, ovog puta u centar grada Dečani, što su ocenili kao „otvorenu provokaciju“.

Kako se navodi u objavi tog manastira na zvaničnoj Fejsbuk stranici, oni su ocenili da su za to odgovorni „regionalni administratori Gugl mapa za taj deo Balkana, kao i oni koji im serviraju lažne informacije“.

„Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta“, naveli su iz manastira.

Dodali su da je prethodnih godina lokacija „namerno“ izmeštena, prvo kod Leskovca, da bi zatim, umesto manastira, bilo postavljeno ime hotela koji se nalazi četiri kilometra dalje, dok je sada ime manastira jednostavno izbrisano, a njegova lokacija premeštena u centar grada Dečani.

„Svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno je da se radi ne o slučajnoj greški, već o otvorenoj provokaciji, posebno imajući prethodne primere. A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi“, navodi se u objavi.

Prema njihovim rečima, posetioci manastira inače teško nalaze put do tog srednjovekovnog spomenika „zato što i lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom UNESKA“.

„Posetioci neretko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mestu gde ga čuvaju same snage KFOR-a. Zo sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru“, piše u saopštenju.

Komentar(1)

  1. Душко
    20. фебруар 2022. 01:07

    Срамота. Запад је дотакао дно живота, следе пакао и торнада, а и понека хиперсонична тек, јер ово је 21. век.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.