Visoka cena “imuniteta stada”? U Švedskoj preminulo više od 4.000 ljudi, stariji najugroženiji…

0
Foto: Profimedia

Više od 4.000 osoba je preminulo od koronavirusa, a 90 odsto žrtava su stariji od 70 godina, saopšteno je danas u Stokholmu.

Od 33.843 zaraženih koronavirusom, Agencija za javno zdravlje je registrovala 4.029 umrlih.

Prema veb stranici Worldometer, stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj iznosi 399 na milion stanovnika što je daleko više nego u susednim nordijskim zemljama pošto je taj odnos u Norveškoji 43 na milion stanovnika, u Danskoj 97 na milion stanovnika, a u Finskoj 56 na milion stanovnika.

Ta stopa je u nordijskim zemljama daleko niža nego u Španiji (615), Velikoj Britaniji (542) i u Francuskoj (435).

Za razliku od uglavnom strogih mera uvedenih u ostatku Evrope, Švedska, čije stanovništvo nije bilo u izolaciji, zadržala je otvorene škole za decu mlađu od 16 godina, kao i kafiće, barove, restorane i kompanije, zahtevajući od svih da se pridržavaju preporuka o socijalnom distanciranju i da “preuzmu odgovornost”.

Agencija za javno zdravlje smatra da je švedski pristup adekvatan dugoročno i odbacila preduzimanje kratkoročnih mera kao neefikasnim u odnosu na uticaj koji imaju na celokupno društvo.

Epidemiolog Anders Tengel je u više navrata ocenio da striktna ograničenja ne bi spasila više života.

Tri čevrtine umrlih od koronavirusa su starije osobe koje su bile zbrinute u zdravstvenim ustanovama ili kod kuće, a Tengel podseća da su od sredine marta bile zabranjene posete tim ustanovama.

(Beta)