Više od pola tone otpada izvučeno iz Dunava u akciji „Grabimo vetar“

  0

  Tokom velike akcije čišćenja Dunava duž zemunskog Keja oslobođenja i Velikog ratnog ostrva, pod nazivom „Grabimo vetar“, ovog vikenda je iz reke i sa priobalja prikupljeno više od 500 kilograma plastičnog, metalnog, staklenog i drvenog otpada.

  Iz dela naše najduže reke na kojoj i uz koju Beograđani, ali i mnogi druge vole da borave, izvučene su flaše, kanisteri, creva, granje, daske, tetrapaci, ali i itisoni i automobilske gume. Dvodnevnu vikend akciju organizovali su jedriličari Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja „Leptir“.

  Otpad su iz reke prikupljali naši mladi jedriličari, koji već poseduju svest o značaju reke, među njima i šampioni Srbije i Evrope, i to pomoću drvenih grabulja, sa ukupno 10 jedrilica. Veliko hvala svim vlasnicima jedrilica i drugih plovila što su se priključili, kao i svim građanima koji su se odazvali pozivu da se pridruže. Zajedno smo uradili veliku stvar za Dunav i njegovu okolinu, koji su važni ne samo nama koji tu provodimo vreme, već i živom svetu kojem su reka ili Veliko ratno ostrvo prirodno stanište“, rekao je Radovan Drezga, predstavnik Fondacije i dugogodišnji trener jedrenja.

  On je naglasio da je ovo samo jedna u nizu akcija koju će Fondacija organizovati kako u Beogradu, tako i širom Srbije, uz učešće sve većeg broja partnera, od splavova, preko organizacija za zaštitu životne sredine do preduzeća za preradu otpada.

  U našoj zemlji aktivno je nekoliko jedriličarskih klubova koji se nalaze na turistički atraktivnim lokacijama, kao što su Palić, Golubac ili Donji Milanovac. Prva odgovornost za čistoću reke ili jezera je na svima nama koji ih koristimo kao vodno dobro, ali je važno da svi kao građani naše zemlje, bogate ovakvim vrednim dobrima, vodimo računa o njima. To podrazumeva i održive, ekološke aktivnosti kao što je jedrenje koje želimo da popularizujemo“, dodao je Drezga.

  Fondacija „Leptir“ nastala je kao podrška mladim jedriličarima da ostvare svoj pun potencijal, sa idejom promocije kulture jedrenja kao jednog od retkih ekoloških sportova. Članovi Fondacije su proteklih pet godina zaredom jedriličarski šampioni Srbije u klasi do 15 godina starosti, a mladi jedriličar Stefan Juil bio je i šampion Evrope 2017. u ovoj klasi.

  Akcija čišćenja „Grabimo vetar“ organizovana je u sklopu projekta „Čisto iz ljubavi“, uz finansijsku podršku kompanije „Lidl“. Partneri akcije su jedriličarski klubovi Gemax, Zemun, marine i sportski klubovi na Dunavu – Marina Dobrila / Adventure Hub, 4CE, kao i splavovi Rio, Savana i Keops.