Više od 85 odsto novozaraženih iz Beograda: Tek deset slučajeva van prestonice

0
Foto: Profimedia

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je 50 odsto zaraženih koronavirusom iz Beograda, ali da je i u svim velikim gradovima u regionu tako. Prema najnovijem preseku, a nakon nekoliko burnih korona dana, takozvani “Konov koeficijent” – broj zaraženih u odnosu a broj testiranih – opao je sa 3,5 odsto na “samo” 1,28 odsto. U poslednja 24 sata testirano je 5.263 osobe, a virus je potvrđen kod 67 osoba.

Međutim, prilično šokantno deluje raspodela zaraženih po gradovima, a praktično je celokupan broj novoinficiranih iz prestonice, prenosi Blic.

Naime, od 67 novozaraženih, čak 57 je iz prestonice, odnosno 85,1 odsto, a pozitivni nalazi na testovima zabeleženi su u Boru 4, Kruševcu 2…

Dr Predrag Kon je jutros najavio da ćemo danas verovatno imati ispod 100 novozaraženih, ali da je to “zbog toga što se subotom i nedeljom manje pacijenata javlja na testiranje”.

“Pravi brojevi će stići tek od utorka”, rekao je dr Kon i naveo da povećanje broja zaraženih zavisi od toga da li se sprovode ili ne sprovode preventivne mere koje se odnose na nošenje zaštitnih maksi, držanje distance i higijenu ruku.

Podsetimo, tokom vikenda je bilo dosta slučajeva nepridržavanja mera po prestoničkim lokalima, uprkos svakodnevnim inspekcijama.

Gradonačelnik Beograd je rekao da je tokom vikenda kontrolisano 246 ugostiteljskih objekata i zabeležen 41 prekršaj.