“Više od 500 ranjenih za tri dana”: Izraelske diplomate u pozvane na razgovor zbog događaja u Jerusalimu

0
Michael Jacobs / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Otpravnik poslova Ambasade Izraela u Amanu pozvan je juče na razgovor zbog “događaja u Jerusalimu”, potvrdilo je sinoć izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navedeno, Sami Abu Ganab je rekao da Izrael štiti slobodu veroispovesti svih religija i da teži da spreči narušavanje mogućnosti Jevreja da se mole na Zidu plača, javio je javni servis Kan, aludirajući na akciju policije na Brdu hrama, gde se nalazi džamija Al Aksa, u petak, da se odatle ne bi bacale kamenice na jevrejske vernike.

Zvanična jordanska novinska agencija Petra je izvestila o pozivu otpravnika poslova Ambasade Izrael na razgovor kako bi se izrazilo protivljenje kraljevine izraelskim potezima na Brdu Hrama, koje muslimani zovu Haram al Šarif ( Uzvišeno utočište).

Prethodno je kralj Jordana Abdulah Drugi, koji je zaštitnik jeruslimaskih muslimanskih svetih mesta, objavio saopštenje u kome je osudio “izraelsku eskalirajuću praksu u Jerusalimu” i apelovao na Izrael da zaustavi svoje “provokacije” protiv stanovnika Jerusalima, na svetilištu i u kvartu Šeik Džarah iz koga bi mogle biti iseljene palestinske porodice.

Egipat je takođe pozvao šefa Ambasade Izraela u Kairu na razgovor zbog napetosti u Jerusalimu.

Jordan i Egipat su prve dve arapske zemlje koje su sklopile mir s Izraelom, 1994. i 1979. godine.

Sinoć su ponovo izbili sukobi između propalestinskih demonstranata i policajaca u istočnom Jeruslimu, a sukoba je bilo i na severu Izraela u Haifi.

U Jerusalimu je sinoć ranjeno 14 demonstranata, u poslednja tri dana najmanje njih 560, saopštio je palestinski Crveni polumesec.

Kod kapije Damask na Starom gradu u Jerusalimu policajci su vodenim topovima rasterivali oko 200 demonstranata koji su bacali kamenice i boce na njih, javili su izraelski mediji.

Dva demonstranta su ranjena, rekli su palestinski lekari, kako prenosi Asošiejted pres.

U Haifi se takođe policija se sukobila sa demonstrantima ispaljujući šok bombe i goneći ih niz ulicu. Najmanje 15 demonstranata je uhapšeno.

U međuvremenu se demonstriralo i u nekim gradovima van Izraela u znak solidarnosti sa Palestincima u Jerusalimu, uključujući Ramalu na Zapadnoj obali, London i Berlin.