Više od 200 protesta širom Francuske zbog korona mera: Ipak, većina Francuza podržava sertifikate bez kojih se ne može u restorane, kafiće…

0

(Beta-AP) – Hiljade demonstranata su ponovo protestovale u francuskim gradovima zbog uvođenja takozvane zdravstvene kovid propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte i na kulturne i sportske događaje.

Šeste subote zaredom, protivnici oštrih mera uvedenih zbog koronavirusa negodovali su zbog ograničenja za koje tvrde da predstavljaju udar na osnovne slobode.

Zdravstvenu kovid propusnicu, uvedenu pre dve nedelje, kritikovali su mnogi, tvrdeći da se njom indirektno uvodi obavezna vakcinacija protiv koronavirusa.

Širom Francuske je održano više od 200 protestnih skupova, od kojih su u Parizu bila četiri koje su organizovale različite grupe.

Uprkos protestima, ankete pokazuju da većina Francuza podržava uvođenje zdravstvene propusnice bez koje se ne može ući u restorane, kafiće, bioskope, muzeje.

Propusnicu mogu da dobiju osobe koje su potpuno vakcinisane protiv koronavirusa, negativno testirane na virus ili su se nedavno izlečile od infekcije.

Oko 60 odsto Francuza je potpuno vakcinisano.

Francuska već mesec dana prijavljuje više od 22.000 novih infekcija svakog dana.