Virusolog: “Na leto ćemo moći da idemo na godišnje odmore…”

0
Foto: Profimedia

Virusolog i članica Kriznog štaba prof. dr Tanja Jovanović ukazala je danas da povoljniju epidemiološku situaciju očekuje od sredine marta, a sticanje kolektivnog imuniteta tokom leta.

“Uz veliki optimizam, mislim da ćemo za mesec i po dana moći da uđemo u non kovid bolnice i da organizujemo praktičnu nastavu za studente. Mislim da ćemo na leto moći da idemo na godišnje odmore”, rekla je prof. dr Jovanović za televiziju K1.

Ona je navela da je zadovoljna početkom procesa vakcinacije, te istakla da je veliki odziv građana i zbog toga što im je “dosta života sa velikim odricanjem”.

Profesorka Jovanović je ukazala da se nakon druge doze vakcine, građanin može smatrati zaštićenim od infekcije i dodala da je važno da se i tokom procesa vakcinacije nose maske.

” Tačno je da nijedna vakcina ne daje stoprocentnu zaštitu i u tom smislu je preporučeno da se nose maske dok traje proces vakcinacije. Ako ste uspešno vakcinisani, što možete da odredite testom koji pokazuje koliko antitela imate nakon vakcinacije, vi apsolutno ne možete da prenesete virus”,- navela je prof. dr Jovanović.

Upitana o težim oblicima neželjenih efekata na vakcinu, profesorka Jovanović kaže da su građani najčešće prijavljivali crvenilo, bol, otok, a bilo je i nekoliko slučajeva koji su imali zastoj u oticanju limfe.

Istakla je da nijedan od pacijenata nije hospitalizovan nakon vakcinacije, kao i da niko od njih za sada nije razvio tešku kliničku sliku.

Ukazuje i da pacijenti koji su alergični na penicilin ili na određene lekove i hranu mogu da prime vakcinu, ali da je važno da o alergijama obaveste lekaru, kako bi se pratio postvakcinalni tok.