Vijesti: Đukanović demonstrirao kako se kreira lažna vest

1
Fotografija: Profimedia

Novinari podgoričkih “Vijesti” bezuspešno su pokušali da dobiju komentar iz kabineta Mila Đukanovića uoči objavljivanja analize IFIMES-a povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovjesti, ali je predsednik države odlučio da nakon gotovo 24 sata objavi tvit kojim istraživanje tog međunarodnog instituta proglašava za lažnu vest, objavio je ovaj list na svom portalu.

“Današnji tekst ‘Milo bi Crkvu pod Vatikanom’, senzacionalistički obrađen na naslovnici ‘Vijesti’, a baziran na tzv. analizi Instituta IFIMES – još jedna u nizu lažnih vijesti!”, piše u Đukanovićevoj objavi na Tviteru.

Vijesti, s druge stranem navode da su “verodostojno prenele analizu IFIMES instituta, čija su istraživanja ranije objavljivali i drugi crnogorski i regionalni mediji”.

Analiza je objavljena pre više od 10 dana i nije izazvala nijednu reakciju Đukanovićevog kabineta, navode Vijesti. Vijesti su, kako navode, tim povodom kontaktirale predstavnike kabineta predsednika Crne Gore, ali odgovora nije bilo.

“Đukanović bi zato trebalo da se obrati pomenutom institutu, naročito jer je predsjednik Savjetodavnog odbora bivši ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar, a počasni predsjednik bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić sa kojima vjerujemo može stupiti u direktni kontakt. Oba su potpisnici Apela 88, kojim je, kako piše u tom tekstu, nekoliko desetina javnih ličnosti iz regiona osudilo ugrožavanje Crne Gore od strane zvaničnog Beograda.

Đukanović je posljednjim tvitom, svjesno ili ne, zapravo demonstrirao kako se kreira fake news, odnosno kako se borba protiv te pošasti koristi za obračun sa nezavisnim medijima.

Pošto nema govora da je lažna vijest ono što su Vijesti objavile, Đukanovićevu reakciju tumačimo kao posljedicu činjenice da nema kontrolu nad uređivačkom politikom Vijesti”, saopštio je ovaj list.

1 KOMENTAR

  1. Milo demonstrirao a nema kontrolu nad uredjivackom politikom vele. Dakle ipak nije Milo demonstrirao nego su oni tabloid i clickbait portal.

Comments are closed.