“Vidim mnogo sličnosti između Lebrona i Luke”: Trener Atlante Lojd Pirs za Nedeljnik o najvećim i budućim zvezdama NBA, Gregu Popoviću, protestima i aktivizmu…

0
Foto: Profimedia

Sezona u NBA ligi ulazi u svoje poslednje epizode kroz zanimljive utakmice u polufinalima Istočne i Zapadne konferencije. Ostatak lige je već počeo sa individualnim pripremama za novu sezonu, a za buduće izazove pripremaju se i mladi, perspektivni treneri. Jedan od predavača na seminaru koji će za njih biti organizovan biće glavni trener Atlanta Hoksa Lojd Pirs. On je, u saradnji sa NBA ligom, dao i tervju “vodećim evropskim medijima, uključujući Nedeljnik”.

Pirs je posebno značajan sagovornik u aktuelnom društveno-političko-košarkaškom kontekstu jer se dugo bavio borbom protiv rasizma u okviru institucija i komiteta NBA lige.

Pitali smo ga kako komentariše sve ono što se događa i da li je NBA liga postala politička organizacija kako Tramp kaže.

“Igrači i čitava liga pristupili su borbi za jednakost sa mnogo strasti, uloživši mnogo energije. Ta jednakost, to je vrednost koju želimo za sve – za Afroamerikance, za doseljenike, za građane Amerike. Kao aktivni učesnici javnog života želimo da budemo sigurno da radimo svoj deo posla kada je ova tema u pitanju”, rekao je Pirs, a onda objasnio šta ta nejednakost u praksi predstavlja.

“Postoji ogromna razlika u ekonomskim i socijalnim pitanjima i zato smo odlučili ne samo da se zalažemo za to nego i da prionemo na posao da se određeni zahtevi koje imamo primene. Imamo priliku da skrenemo ogromnu pažnju javnosti i zato ćemo to ubuduće raditi i uticati i na političare i na pravosuđe i na policiju”, objasnio je Pirs.

Aktuelni plej-of NBA lige doneo je mnogo zanimljivih detalja, ličnih duela, trenerskih nadmudrivanja, a posebnu pažnju privukao je Luka Dončić. Zanimalo nas je da li vidi sličnosti između Dončića i Lebrona Džejmsa iz perioda kada je tek došao u ligu, a kada je Pirs sa njim radio individualno u Kavalirsima.

“Kada sam počeo da radim u Klivlendu sa LeBronom, bila je to možda njegova peta ili šesta godina, možda negde u tom opsegu negde, tako da nije potpuno uporedivo. Naravno, bio je odličan od prvog dana i ono što vidite sada u njegovoj 17. sezoni je njegova doslednost i kontinuitet u igri. Od kako je zakoračio u ligu napravio je razliku, osvajao je šampionate, igrao je na visokom nivou i najveći izazov u ​​bilo kom sportu je možete li to da radite u kontinuitetu. On je pokazao da može punih 17 godina”, istakao je Pirs i posebnu pažnju posvetio Džejmsovom individualnom napretku.

“On ne samo da je pametniji, nego je i snažniji iako je 17 godina stariji. Unapredio je telo, razvio šut, razvio svoje dodavačke sposobnosti.”

A onda ga je uporedio sa Lukom jer smo primetili da je veliki broj spomenutih kvaliteta primetan i u Dončićevoj igri.

“Vidimo mnogo sličnostii između njih. Obojica su visoki bekovi, visoki plejmejkeri – kada kažem visoki, mislim da su viši od ostalih igrača na tim pozicijama – tako da preko njih mogu da budu pokretani napadi i da tu prave prednosti. Očigledno je da nemaju iste atletske sposobnosti, ali imaju istu vrstu košarkaškog intelekta i sposobnost da kreiraju. Sada je samo pitanje koliko će Luka izdržati na visokom nivou, pošto je ovo što je uradio za dve godine sjajno”, rekao je Pirs.

Dončićev takmac za titulu rukija godine, tokom prošle sezone, i jedan od najboljih mladih igrača u ligi Tre Jang igra upravo u Pirsovom timu. Kako gleda na njegovu budućnost…

“Suština je da smo još uvek u ranoj fazi njegovog razvoja. Biće toliko bolji igrač za tri, četiri, pet godina – to je period kada svi igrači dostignu vrhunac, kada imaju između 24 i 26 godina. Sa mladim igračima je tako, učite sa njima o tome kako da se prilagode ligi, kako da se prilagode stilu igre, kako da ojačaju telo… Mnogo toga je potrebno da se žrtvuje da bi došao do tog najvišeg nivoa, ali kada igrač u drugoj sezoni ubacuje 29 poena, onda uzbuđenje raste i želite da što pre prođe vreme kako biste mogli da ga gledate na vrhuncu”, objašnjava Pirs.

FOTO: Profimedia

Osim evolucije igrača, očekuje nas, a i svedoci smo joj – evolucija igre. Iz sezone u sezonu sve je više noviteta, menja se stil, menjaju se trenerske ideje pa tako Hjuston Rokitsi recimo igraju bez petice i sa Maveriksima predvode ligu po broju šuteva za tri poena po meču. Uloga centra se promenila i tu i Pirs vidi suštinu.

“Preuzimanja koja se vrše u defanzivi tako da sada jedinica preuzme četvorku ili peticu, nameću da se smanji uticaj visokih, teških centara u odnosu na to kakav je on bio ranije. Više nema toliko pozicione igre, sve se dešava u tranziciji, ali to ne znači da centri više neće imati nikakvu ulogu. Danas imamo nekoliko visokih igrača sa fantastičnim dodavačkim sposobnostima, centre koji šutiraju trojke, koji driblaju, daju bekdor pasove i uručenja. U odbrani će u budućnosti biti najvažnije kako da centri iskoriste svoja tela da što efikasnije štite obruč, s ozbirom da se sve događa u tranziciji”, objašnjava Pirs.

FOTO: Profimedia

Možda među ovim talentovanim centrima-dodavačima nije direktno istakao Jokića, ali je određeni “srpski” uticaj dobio svoje mesto u Pirsovoj priči.

Rekao je da je sarađivao sa četiri različita trenera kao asistent, u Filadelfiji, Klivlendu, Golden Stejtu i Memfisu, ali da posebno želi da istakne rad sa Gregom Popovićem u reprezentaciji SAD.

“On je fantastičan i jasno može da se vidi koji broj trenera je izašao iz te San Antonijeve trenerske familije. Tu se ne radi samo o tome kako crtate “iks i oks”, to je posebna filozofija kako da se povežete sa igračima i uspostavite sistem koji želite”, zaključio je Pirs.

Lloyd Pierce was speaking ahead of his online coaching tutorial this Sunday Sept. 13, as part of the Jr. NBA Coaches – Online program, hosted on OWQLO.