(VIDEO) Zvezda se pre 28 godina popela na krov sveta (a Juga još nije dobio onu “tojotu”)

0

Crvena zvezda je pre tačno 28 godina postala šampion sveta. Bio je osmi decembar 1991. godine kada se Crvena zvezda susrela sa južnoameričkim prvakom, ekipom Kolo-kolo iz Čilea i slavila rezultatom 3:0 u finalu Interkontinentalnog kupa.

Tadašnja Jugoslavija je već bila pred kolapsom, Zvezda nije osvojila Superkup Evrope pošto je zbog početka rata odlučeno da se igra samo jedna utakmica sa Mančester Junajtedom u Engleskoj (gde je Zvezda nesrećno izgubila 1:0 i pored sjajne igre) i duel u Tokiju je bio prilika da se zaleče rabe.

Igralo se pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Junak tima koji je sa klupe vodio Vladica Popović bio je Vladimir Jugović. Tada je imao tek 22 godine. Zvezda je pobela u 19. minutu posle čega je Dejan Savićević dobio crveni karton. Međutim, to nije omelo igrače Zvezde, a Jugović je u 58. minutu povećao prednost, da bi najbolji strelac Evrope Darko Pančev stavio tačku na pobedu golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Svojevremeno je u intervjuu za Nedeljnik, Vladimir Jugović, na pitanje koja je njegova najbolja utakmica, odgovorio:

“Sigurno protiv Kolo-Kola u Tokiju. Na jednoj tako bitnoj utakmici da odigrate odlično, date dva gola, i odlučite da se vaš klub u kome ste od 13. godine popne na krov sveta… Nezaboravno.”

Pričalo se tada, u zimu te 1991 godine kako je Vladimir Jugović kao zvanično proglašeni najbolji igrač susreta za nagradu dobio automobil. Međutim, on “tojotu” nije dobio.

“Možda se ljudi i dalje sećaju kada me je Cvele zagrlio posle finala. E, tada mi je rekao da bi bilo lepo da se ta ‘tojota’ podeli sa svim saigračima. U šali mi je kazao da sam mnogo mlad i da nemam ni dozvolu da bih vozio takav automobil”, govorio je Jugović pre nekoliko godina za Mozzart sport. Prema njegovim rečima, “tojota” namenjena njemu, verovatno je ostala u Japanu.

“Ma nije bitno, važno je da sam je osvojio”, rekao je kasnije Jugović u intervjuu za Nedeljnik.