(VIDEO) Zabranjeni radovi u Cetinjskom manastiru, građani protestovali

0
Foto Screenshot/Youtube

(Beta) – Uprava za inspekciju Crne Gore zabranila je danas nastavak radova u Cetinjskom manastiru gde se rekonstruišu prostorije za potrebe toaleta.

Grupa gradjana je protestovala ispred manastira tražeći da se radovi obustave navodeći da se skrnave kulturno sakralni objekti i spomenici. Medju okupljenima je bio i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan. U tom gradu na vlasti je Demokratska partija socijalista.

Mediji su objavili snimak razgovora rektora Bogoslovije Gojka Perovića, grupe gradjana i Centra za restauraciju koji tvrde da je to manastir svih gradjana.

Perović je pokušao da objasni da rekonstruišu mokre čvorove zbog gostiju koji dolaze na Cetinje.

Na pitanje jednog od prisutniih čija je ideja da se u Cetinjskom manastiru pravi toalet, Perović je odgovorio da oni tu postoje već 30 godina.

“Čoveče, ovo ovde stoji 30 godina. Rekonstrukcija je ideja onoga koji u tvoje i moje ime dočekuje goste”, rekao je Perović.

Inspekcija je naložila Mitropoliji, odnosno Cetinjskom manastiru, da podnese zahtev za izdavanje konzervatorskih uslova Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i da o tome u roku od tri dana obavesti nadležnu inspekciju.

Iz Mitropolije je u medjuvremenu saopšteno da nisu znali da su bili u obavezi da podnesu zahtev, niti su imali nameru da devastiraju prostor Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju.

“Ne vidimo razlog da ovaj dogadjaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju MCP.

Poslanica vlajućeg Demokratskog fronta Jovana Božović je u parlamentu danas rekla da je “grupa huligana ponovo krenula u napad na Cetinjski manastir”.

“Mislim da je potrebno da policija hitno reaguje da se ne bi dešavalo da se u Crnoj Gori organizuju neke drugačije paravojne jedinice koje će da stanu ponovo u odbranu SPC kao što smo to radili u prethodnom periodu”, kazala je ona.

DPS Cetinje je saopštio da SPC namerno ignoriše državne organe i vrlo organizovano uništava crnogorske sakralne kulturne baštine.

“Način na koji je danas Gojko Perović razgovarao sa gradjanima i restauratorima, čiji je posao zaštita kulturne baštine, najbolje govori u prilog tome” , navedeno je u saopštenju.