(VIDEO) “Volim Divca, ali to je politička stvar…”: Tako je govorio Dražen Petrović

4

Dražen Petrović je preminuo na današnji dan 1993. godine.

Dražen je stradao na u saobraćajnoj nesreći kada se vraćao sa kvalifikacionog turnira za Evrobasket 1993. godine koji je igrala reprezentacija Hrvatske.

Seniorsku karijeru je počeo sa 15 godina, kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenke ubacio u igru, nakon čega je javnost prvi put bila upoznata sa igračem koji će desetak godina posle obeležiti evropsku i svetsku košarku.

Dražen je, kažu, počeo da igra nakon što je starijem bratu Aleksandru dodavao lopte na treninzima.

Mada su se za Dražena borili mnogi klubovi iz Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Mada je postojala mogućnost da pređe i u Zvezdu, da su crveno-beli te godine osvojili titulu i igrali Kup šampiona.

Cibonu je odveo dva puta na tron Evrope, a u dve sezone bio je i najbolji evropski igrač.

Prešao je u Real Madrid sa kojim osvaja brojne trofeje, a u tom razdoblju je bio i lider reprezentacije.

Za njegovo ime se tokom godina lepilo mnogo epiteta zbog načina na koji je pristupao treninzima i samoj igri.

Profimedia

U NBA čigi nije igrao dugo. Dve godine u Portlandu, a onda još dve u Nju Džersiju pre kobne saobraćajne nezgode.

Za razliku od Vlada Divca, a kasnije Tonija Kukoča ili Dina Rađe, Dražen Petrović po dolasku u NBA nije odmah prepoznat kao igrač koji bi mogao da nosi jedan NBA tim.

U NBA je došao kad i Divac, 1989. godine, a njegova prva godina u Protlandu potrođena je u razočarenjima i maloj minutaži, što je on kao najveća evropska košarkaška zvzezda, sa biografijom prepunom evropskih trofeja i nagrada, teško podnosio. 

Trejd u Nju Džersi Netse (današnji Bruklin) doneo je toliko očekivani preokret i Dražen je počeo da pokazuje Amerikancima svoju igru.

U poslednjoj sezoni karijere (a prvoj celoj u Netsima) koja je tragično prekinuta saobraćajnom nesrećeom u leto 1993. godine, Dražen Petrović je postizao više od 22 poena po meču i bio izabran u treću petorku NBA lige.

Čak se i govorilo o njegovom nastupu na “Ol-staru” te godine, za koji ipak nije izabran.

Američke medije je i tada, uostalom kao i danas, intrigirao njegov odnos sa Divcem, nekadašnjim saigračem iz reprezentacije Jugoslavije i bliskim prijateljem sa kojim je zbog rata  i raspada zajedničke države prekinuo kontakte.

Posle izlaska dokumentarnog filma “Once brothers” koji je prikazao odnos dvojice drugara iz reprezentacije koji je tragično prekinut zbog politike, dosta se spekulisalo po medijima u našem regionu kakav je zaista njihov odnos bio, da li su zaista bili toliko bliski ili je to kreacija američkih scenarista.

U jednom televizijskom intervjuu iz marta 1993. godine, samo nekoliko meseci pre tragedije, Dražen je govorio o odnosu sa Divcem.

Prethodno je govorio o svom usponu u NBA ligi, igri Netsa koji su te godine, inače, ispali u prvom krugu plej-ofa, kao i o razočarenju zbog “Ol-star” susreta na kom te godine nije bilo nikog iz njegove ekipe. Dražen je govorio i o tračevima da se vraća u Evropu, ističući da vidi sebe u Netsima još nekoliko godina.

“Videli smo i čitali priče o tvom odnosu sa Vladom Divcem. Bili ste veoma bliski, igrali ste zajedno u Jugoslaviji, ali ti si Hrvat, a on je Srbin. Da li ste uopšte razgovarali u dva susreta koji su imali vaši timovi?”, pitao je voditelj Dražena, koji se blago osmehivao dok je slušao pitanje.

“Ne, nismo pričali. Bio sam vrlo blizak s njim, u prvoj godini kada sam igrao za Portland. Ali, zante, stvari su se zakomplikvale u našoj zemlji i nismo razgovarali od tada”, odgovorio je Petrović.

Potom je usledilo pitanje:

“Da li je to zato što, iskreno, ne voliš Divca, ili prosto ne možeš da dozvoliš sebi da razgovaraš sa njim?”

“Volim Vlada, mislim da je zaista dobar momak i on je dobar košarkaš, ali to je politička stvar iznad svega”, odgovorio je Dražen.

Prilog je zaključen rečima: “Petrović i Divac su nekada razgovarali više puta nedeljno dok su se privikavali na NBA, a danas, eto, skoro ni reč.”

4 KOMENTARA

  1. Poturica gori od Turcina. Uostalom, svi Hrvati, sem Zagorja, su bivsi Srbi ili Italijani.

Comments are closed.