Gospođa Vljora Čitaku je i dalje državljanka Srbije, rekao je sinoć ministar inostranih poslova Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, pokazujući fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih diplomatske predstavnice Prištine u Njujorku, uz komentar da ona nikada nije tražila otpust iz državljanstva.

„Kao pokazatelj teške epidemije laži prisutne na KiM može da posvedoči i velika laž koju je gospođa Vljora Čitaku iznosila ranije na sednicama ovog tela da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma. Kao potvrdu toj laži, pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990. godine. Tada je Vljora Čitaku imala 10 godina. Pokazaću vam izvod iz matične knjige rođenih koji je izdat na Kosovu. Čak su i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta i to prvo na albanskom, pa onda na srpskom jeziku“, kazao je Dačić, prenosi Blic.

A onda je izvukao još jedan dokument.

„Kad smo već kod tih dokumenata, Vljora Čitaku je i dalje državljanin Republike Srbije i upisana je u matičnu knjigu rođenih za područje Priština pod brojem 6194 za 1980. godinu. Gospođa Čitaku mogla je da traži otpust iz državljanstva, ali to nije uradila. Možda će ona sada reći da je to za nju nebitno, ali pošto je tu predstavnik Nemačke, neka objasni to njemu, pošto Nemačka traži od svakog Albanca sa Kosova potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije. Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo?“, kazao je Dačić.


Nakon što je na sednici SB UN pokazan izvod iz matične knjige rođenih na kom piše da je kosovska predstavnica državljanka Srbije, oglasila se Vljora Čitaku.

Ambasadorka Prištine u SAD Vljora Čitaku reagovala je na Tviteru nakon što je šef srpske diplomatije pokazao njen izvod iz maticne knjige rođenih, navodeći da je Srbija „ukrala“ mnoge zvanične dokumente koji su izdavani na KiM.

„Srbija je ukrala naš civilni registar, katastarske evidencije, artefakte i još mnogo toga. Jedan od hiljade takvih prikazao je juče na sednici SB UN srpski ministar spoljnih poslova, moj izvod iz matične knjige“, navela je Čitaku na Tviteru.

Dodala je i da je Dačić hteo da je zastraši, ali da nije uspeo.

„Kosovo je ovde da ostane“, napisala je ona na Tviteru.

Dačić je sinoć na sednici SB UN pokazao fotokopiju izvoda iz matične knjige rodjenih Vljore Čitaku, navodeći da je ona državljanka Srbije i da nikada nije tražila otpust iz državljanstva.

Komentar(1)

  1. Daniel
    1. novembra 2019. 18:01

    Jaoj Dačiću kakvi su to niski udarci, pa gde živiš i u koje vreme živiš boga ti?!!! Sad ova gospodja kako joj se ti obracaš ima da naredi da ti pripreme izvod iz knjige rodjenih na albanskom iz Skupštine opštine Prizren pa i kosovsko državljanstvo?!!!! Hahaha!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.