(VIDEO) Tragedija u Budimpešti: Potonuo je za 7 sekundi, potraga za nestalima i u Srbiji, kako se uopšte desilo da se sudare dva broda

0
Foto: Tanjug-AP

Turistički brod “Sirena” na Dunavu na kojem je sinoć u Budimpešti živote izgubilo najmanje sedmoro ljudi potopio je ploveći hotel “Viking Sigyn” dug 135 metara za 7 sekundi, saopštila je mađarska policija.

Portparol policije Adrijan Pal rekao je da se turistički brod prevrnuo i potonuo za svega sedam sekundi.

On je dodao da je policija pokrenula kriminalističku istragu o ovoj nesreći.

Nesreća se dogodila sinoć oko 22 sata, nakon što su obilne kiše dovele do jakih struja u Dunavu, a brod je potonuo u blizini zgrade mađarskog parlamenta.

Prema poslednjim saznanjima, sedam osoba je spaseno i prebačeno u obližnje bolnice i u stabilnom su stanju.

Portparol kompanije “Panorama Dek”, čiji je brod potopljen, kaže da kompanija ne može da potvrdi zbog čega je došlo do sudara.

“Bio je to običan dan i ovo je bio redovan put. Svakodnevno pratimo na hiljade turističkih izleta brodom i nije bilo znakova da bi ovako nešto moglo da se dogodi”, rekao je portparol.

Nije bilo znakova tehničkih problema na brodu, koji je servisiran regularno, navode oni. Oni tvrde da su svake godine rađeni obavezni tehnički pregledi.

Nacionalna novinska agencija MTI navodi kako je brod prevozio 33 turista iz Južne Koreje, te da su na brodu uz njih bila i dva člana posade.

Nakon nekoliko sati pretraživanja, hitne službe su otkrile olupinu broda “Sirena” na koritu reke u blizini gradskog mosta Margaret. Spasilački timovi upozorili su da, što više vremena prolazi, snažne rečne struje će ići sve više nizvodno, što smanjuje šanse za pronalazak preživelih., a potragu za 21 nestalom osobom proširena je i na Dunav u Srbiji, rekao je portparol mađarske policije.

Potonuli brod ‘Sirena’ je 27 metara dug rečni brod sa dve palube. Ima motor od 150 konjskih snaga i može da primi do 60 ljudi. Izgrađen je u Sovjetskom Savezu 1949. godine. U trenutku nesreće bio je na rutinskom večernjem turističkom krstarenju Dunavom. Stručnjaci kažu da se sudario s mnogo većim brodom, rečnim kruzerom, te brzo potonuo. Reč je o plovećem hotelu, dugom 135 metara, sa 95 soba.

Švajcarska kompanija “Viking Cruises” priznala je da je njen brod učestvovao u nesreći.

“Među našim putnicima nema povređenih. Sarađujemo s mađarskim vlastima”, saopšteno je iz kompanije.

“Vikingom” je upravljao ukrajinski skiper s dugogodišnjim iskustvom, a on i ostali članovi posade su na ispitivanju.

Andraš Kurbeli koji 27 godina radi na brodovima, rekao je za mađarski portal Index.hu da je Dunav u Budimpešti postao smrtonosna klopka za manje turističke brodove.

“Nekad je to bilo dobro regulisano, turisti su na manjim plovilima uživali u znamenitosti Budimpešte bez straha da bi se moglo nešto opasno dogoditi. Međutim, s vremenom su posao preuzele velike kompanije, preveliki brodovi su preuzeli glavnu reč u centru grada i odjednom je posao kapetana na turističkom brodu postao jedan od najopasnijih u gradu”, rekao je Kurbeli.