(VIDEO) Supruga naručila ubistvo srpskog biznismena u Ukrajini: Policija sprečila likvidaciju “lažnom” otmicom

0
Printscreen/YouTube/ Національна поліція України

Policija u Ukrajini je sprečila organizovanu otmicu i pokušaj ubistva srpskog biznismena koji je imao profitabilan posao u toj zemlji, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Ukrajinska policija je informacije o pripremi ubistva dobila u decembru 2020. godine, a organizator je u tom trenutku tražio izvršitelja plana, nekoga ko će sprovesti njihov plan u delo.

Nakon detaljne istrage, kako je saopštila ukrajinska policija, utvrđen je identitet žrtve.

“Prvo smo uspeli da se obratimo organizatoru, ukrajinskom državljaninu koji je privremeno živeo u inostranstvu. On je tražio ljude koji će kidnapovati žrtvu. Nakon toga su identifikovani i naručioci otmice i ubistva, kao i njihovi motivi. Plan je bio da se žrtva kidnapuje, natera da potpiše potrubne dokumente čime bi se odrekao celokupne imovine, a zatim ubije”, saopšteno je iz policije Ukrajine, koji su naglasili da je u istragu bila uključena i srpska policija.

Ukrajinska policija je saopštila i da je krivično delo trebalo da se sprovede tokom redovne posete srpskog biznismene Ukrajini. On je nekoliko puta godišnje obilazio i nagldeao aktivnosti preduzeća sa kojima je sarađivao ili koje je posedovao u toj zemlji.

Kako prenosi ukrajinska policija, naručioci i inicijatori plana o otmici i likvidaciji srpskog biznismena bili su njegova supruga, koja je državljanka Ukrajine, i još jedan ukrajinski državljanin.

Za likvidicaju su izvršiteljima ponudili nekretninu u Moskvi u vrednosti od dva miliona američkih dolara.

Policija Ukrajine je u saradnji sa srpskom policijom i srpskim biznismenom sprovela specijalnu operaciju koja je uključivala i lažnu otmicu biznismena kako bi se priveli organizatori i prikupili dokazi.

U Kijevu je 7. juna ove godine je i izvedena lažna otmica. Nakon potpisivanja dokumenata, prema planovima naručioca otmice, žrtva je trebalo da bude ubijena. Ukrajinska policija je četiri dana kasnije, nakon što je izvršitelju otmice prebačeno 10.000 dolara, kao deo nagrade, privela naručioce.

Na osnovu dokaza, koji su prikupljeni u saradnji sa srpskom policijom, osumnjičeni se tereti za planiranje otmice i pokušaj ubistva. Osumnjičenom je određen pritvor, bez mogućnosti kaucije, saopštila je policija Ukrajine.