(VIDEO) “Strašno je kada avioni lete preko tvog grada, kada tražiš mesto da se sakriješ…”: Bobanova priča o odrastanju, košarci, životu…

1

Popularnost Bobana Marjanovića u NBA ligi u obrnutoj je proporciji sa njegovom statistikom, preciznije sa minutažom koju dobija i koju je dobijao u klubovima za koje je nastupao.

“Big friendly giant”, nadimak koji su mu nadenuli – zbog visine i duha kojim je osvojio sve u ligi, od vlasnika, saigrača, trenera sa kojima je sarađivao, pa do Šekila Onila koji nije baš “friendly” prema svima u ligi.

ESPN je priredio kratki dokumentarac o velikom divu, priču o Bobanu, od odrastanja podno planine Rtana i detinjstva u ratnom balkanskom okruženju do karijere koju je ostvario.

Priča počinje Šekom i njegovom fascinacijom sličnosti između Bobana i Lurča iz “Porodice Adams”. Zato je tražio od Bobana da ga imitira na televiziji. Boban sve šale rado prihvata i rado učestvuje u njima. Zato je, između ostalog, toliko popularan.

“Ne upoznajete takve ljude svakog dana”, rekao je Luka Dončić, njegov saigrač iz Dalasa.

Tobajas Heris, sa kojim je igrao u tri kluba – i koji je “brendiran” kao Bobanov najbolji drug je rekao kako Boban nikada nema loš dan.

“Svaki dan ceni ono što proživljava”, rekao je Tobi.

Bobanova sestra je ispričala kako je oduvek zračio pozotivnom energijom.

“Dolazim iz malog mesta na istoku Srbije, tri hiljade stanovnika. Tu je planina Rtanj. To je mesto na svetu koje ti daje puno pozitivne energije”, rekao je Boban, koji je rođen u Doljevcu.

Novinar ESPN-a je podsetio da je Boban rođen 1988. godine, i da je odrastao okružen ratovima u regionu.

Boban je ispričao kako je bio mlad tada i da je to bilo vreme kada se nije razmišljalo šta će biti sutra.

“To je bio strašan deo, svi smo spavali u istoj sobi. Mama, sestra, ja… zato što želimo da, ako nam se nešto dogodi, u tom trenutku budemo zajedno. Zastrašujuće je kada čujete zvuk aviona koji preleću tvoj grad, kada tražiš gde da se sakriješ, ne smeš da izađeš na ulicu. Nadam se da nikada više to neću osetiti u svom životu”, rekao je Boban.

A onda se prešlo na lepše teme. Ispričao je kako je učioda zakuca.

“Nisam verovao da mogu da zakucam dok mi trener nije rekao – moraš da zakucaš svaku loptu”, ispričao je Boban.

Za Bobana se nije očekivalo da će napraviti NBA karijeru. Analitičari ESPN-a su u njemu videli “dobrog evropskog igrača”.

Posle uspešnih igara u Zvezdi i Evroligi, nekoliko oborenih rekorda došao je poziv kom nije mogao ni da se nada. Od Grega Popovića.

“Pročitao sam tu poruku (da San Antonio želi da ga dovede) i nisam mogao da verujem. To je moj san. Da budem deo najbolje lige na svetu”, rekao je.

Setio se posle i prve utakmice na kojoj je bljesnuo. Protiv Minesote kada je postigao 17 poena.

“Osetio sam se neverovatno. Sve što se dešavalo na terenu, navijači koji su mi davali energiju”, rekao je.

Zanimljivo je da je Boban danas po indeksu efikasnosti 11. na listi svih vremena. Na prvom mestu je Majk Džordan, na desetom mestu je Nikola Jokić.

Ali, ima malu minutažu.

Verovatno bi, veruje se, da je rođen deset ili dvadeset godina ranije bio istinska NBA zvezda, u samom vrhu lige po igrama i statistici.

“Naravno, verovatno bi mi bilo lakše da sam rođen ranije, ali ja živim u ovom svetu i potrebno je da nađem put u ovom svetu”, rekao je on.

I na kraju izneo svoj stav o životu:

“Nikada nemoj da se stidiš zbog onoga što jesi. Ako si visok, visok si. I moraš to da nosiš na najbolji mogući način da bi postao osoba kakva želiš da budeš. Stavi osmeh na lice, nemoj da se opterećuješ pitanjem šta drugi ljudi misle o tebi i nikada se ne odriči svojih snova.”

1 KOMENTAR

Comments are closed.