(VIDEO) Rekapitulacija svih nastupa na Evroviziji: E sad smo stvarno sve videli

0

Uoči glasanja, evo pregleda kako je ekipa Nedeljnika ispratila svaki nastup.

KIPAR

Kipranka se zove Elena Cagrinu i zapravo je Grkinja. Kao, prava Grkinja, Grčki pasoš i sve. Odlučila se da iskopira Lejdi Gagu i Avu Max i Majli Sajrus. Onu odraslu Majli Sajrus.

Ali u tekstu za “El Diablo” kaže i “loka”! I ona je “loka”! Srbija do Kipra! Severnog! Južnog! Svakog!

ALBANIJA

Albanska predstavnica zove se Anđela Peristeri i dolazi iz pravoslavne porodice iz grada Korče. Eto dileme za patriote koji planiraju da šalju SMS-ove. Anđela peva na maternjem jeziku, što je uvek simpatično.

Danas su se pojavile informacije, neutemeljene posve, da je Hurricane plagirao pesmu nekog Talijana. Sada bi Ana Stanić mogla da tuži gđu Peristeri, jer zar nije ovo “Molila sam anđele”?

IZRAEL

Moj drugar Petar, koji se samo pravi da ne voli Evroviziju, naglas se pita zašto Izrael nije poslao vojni orkestar. Al’ ko zna, možda su i ovi naoružani. Mada ovoj pesmi, koju ne peva FKA Twigs, ona što se smuvala sa vampirom, ne bi pomogle ni sve Netanjahuove smicalice, ni one zaštitne kupole i šta već imaju.

BELGIJA

Sećate li se Hooverphonic? Evrovizija nekad služi, pitajte samo Engelberta Hamperdinka, i da se vrate karijere. Mahom neuspešno. E, Hooverphonic koji su uglavnom snimali one pesme za koje ne znate čije su, niti vas to preterano zanima, predstavljaju rodnu Belgiju.

I zvuče baš kao što su Hooverphonic uvek zvučali. Može za reklamu, može za kuliranje na plaži, i kad god nije važno šta svira u pozadini.

Ili, ako baš volite Portishead i pomalo Moloko, kao što bi Portishead zvučali da ih neka nevolja naćera na Evrosong.

RUSIJA

Je li vas pogodila ruska pesma? Taj jezik, ta djevuška, pa onaj bridge kao da korača Crvena armija, pa onda malo Istoka… Malo Ruslane, malo Jelene Tomašević, malo Milana Stankovića, malo MIA…

Jeste ga pokvarila bespotrebnim engleskim jezikom, ali onda se vratila u pojanje.

I dobila aplauz! PR pobeda Vladimira Vladimiroviča! A Navaljni, a Krim, to ništa?

MALTA

Malteška predstavnica Destiny je jedan od najvećih favorita. I skroz je Lizzo. Sve. Šminka, nastup, ove boje, glas, vajb. Prilično besramna krađa.

Originalnost nikada nije bila jača strana Evrovizije, ali ovo je prilično blamantno, čak i za jedno takmičenje na kojem blama poslovično nema.

Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

PORTUGALIJA

Portugalski predstavnici The Black Mamba, sa nastupom u crno-belom i pevačem koji je možda vanbračni sin Željka Bebeka, a stric mu Džejms Blant, zvuče prilično dobro. Retro, ali dobro.

Samo što je utisak da bi sve to na portugalskom bilo mnogo bolje. Neuporedivo bolje. Uostalom, prošli put kada su pobedili, Portugalci su pevali na svom jeziku.

SRBIJA

Ima ona da svaka nacija ima himnu kakvu zaslužuje, i koja je najbolje opisuje.

RAM BA BA BAM

Možda je to RAM BA BA BAM slučaj i sa Pesmom Evrovizije. Srbija je, ako je verovati nastupu girl-benda Hurricane, zemlja prelepih žena u kojoj se briga udara na veselje.

S te strane gledano, nismo mogli da pošaljemo LOM LOM LOM bolju pesmu.

Tri devojke koje su predstavljale Srbiju, očekivano, oduvale su sve sa scene.

O pesmi se može RAM BA BA BAM raspravljati ali o njihovom energičnom nastupu, a bogme i izgledu, nema zbora.

Ukoliko sve ne bude kako se brojni ljudi nadaju RAM BA BA BAM kada se budu zbrajali glasovi, uvek ima ta uteha.

Svojevremeno je jedna moja prijateljica rekla za svoju ćerku koja nije bila baš dobar đak “Meni nije važno što je ona ponavljala, meni je važno da je ona najlepša.”

Duška kaže “Bravo, cure” i u pravu je.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Britanija se, ono, ne trudi. Oko Evrope, pa ni oko Evrovizije. Oni su ionako nešto drugo, ko Slovenci u Jugoslaviji. Tu su, ali nisu tu. Šredingerovi Englezi. A i bio je malo antiklimaks sad posle Srbije, nije on kriv čovek što ne izgleda kao tri Srpkinje.

GRČKA

Malo Elena Paparizu, malo Majli Sajrus i ona, sa osmehom Sofije Milošević – pa malo je i naša Evrovizija! – Grkinja Stefanija je simpatična dok igra sa duhovima. Pesma se zove “Let’s Dance”, ali ona je mahom statična, sve do pred kraj.

ŠVAJCARSKA

Evo ga Granit Džaka iz Švajcarske. Zove se zapravo Gjon Muharremaj i tata mu je iz južne srpske pokrajine. Gjon je jedan od favorita, i odličan je.

Za razliku od ovog dripca ispod.

Kuš! Fotografija: Elena Rusko / Sputnik / Profimedia

ISLAND

Islanđani, ovi isti, su prošle godine imali bolju pesmu. Ali i ova je zanimljiva.

Ali pustite pesmu, pogledajte im džempere. Piksel-Sirogojno. Svaki hipster u Cetinjskoj će ovo do decembra da nabaci, samo čekajte.

Islanđani, inače, nisu nastupali uživo, jer su se porazboljevali. Tako je kad živiš na ostrvu, pa nemaš imunitet. A ni sunce.

Pošto je nastup isti, evo i klipa:

ŠPANIJA

Sve što treba da večeras znate o Španiji je da je Atletiko Madrid novi prvak. Učestvuju na Evroviziji, isto, i upravo nastupaju, ali to je stvarno nevažno. I njima, sudeći po tome koga su poslali, i nama.

Ovo je, stvarno, bolje potrošeni minut od neinventivnog dečka po imenu Blas:

MOLDAVIJA

U jednom trenutku, neizbežno, koncentracija će nam popustiti. Ali to nije razlog što se apsolutno ne vidi razlika između Moldavke i Kipranke. Ama iste.

Okej, gospođica Natalija je nešto teatralnija, kao da peva u nekom mjuziklu tipa “Čikago”. Produkcija Moldavsko narodno pozorište.

NEMAČKA

Sad bi neko mogao da iz toga što je Nemačka poslala OVO izvuče zaključke da posle pandemije i Angele Merkel najveća evropska zemlja diže ruke od kontinenta, zatvara se u sebe, bataljuje Evropsku uniju, bira Zelene i zabranjuje “mercedese” koji nisu električni.

Čak i za zemlju u kojoj je Mič Bjukenon poznat kao muzičar, ovo je previše. Mora da postoji i neka nemačka reč od 12904124 slova koja opisuje ovu bizarnost i nepotrebnost.

Hans, get the flammenwerfer. Foto: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dpa

FINSKA

Pre jedno dvadeset godina, sve devojke su bile zaljubljene u Finca po imenu Vile Valo.

Vile se očigledno, avaj, razmnožavao, i to sa svojom sabraćom iz bendova poput Rasmus, Limp Bizkit, Korn, Linkin Park, i onda smo dobili bend Blind Guard… Ne, pardon, Blind Channel.

Sad smo dovoljno matori da možemo da kažemo da nam se finska kompozicija zapravo sviđa. A i taj HIM je imao par dobrih refrena, šta je.

Samo cepajte, deco!

BUGARSKA

Sada nastupa Bili Ajlišovska, u pidžami.

Bili Ajlišovska je mnogo slušala Lanu del Rej i Palomu Fejt, pa se i frizira kao potonja.

U neka druga vremena, Bugari bi udarali s leđa, NOŽEM. Ali Ajlišovska, pravog imena Viktorija Georgijeva, udara nežno, baladom koja bi se mogla naći na Spotify plejlisti mnoge tinejdžerke.

Браво момиче, беше страхотно!

LITVANIJA

Kad smo pričali o tome šta je sve promenila pandemija, uspela je i da uništi šanse Litvanije da po prvi put pobedi. Bend The Roop je prošle godine bio među najvećim favoritima, ali po propozicijama su sada morali da napišu novu pesmu.

Ovo istočnoevropsko shvatanje Depeche Mode (a pevač liči na Mobija!) se kotira nešto slabije.

Da su se zvali Depeches Modeus, možda bi bilo poštenije.

Nikad ne otpisujte litvansku sposobnost da pogode horog, ali čini se da ih sada, u najboljem slučaju, čeka plasman u prvih deset.

UKRAJINA

Ukrajina po principu SVE MOŽE DAJ SVE. Generalno, ovaj moderni etno tehno folk ubaci još neku reč ima prođu, i uvek je imao.

Ako pobedi Ukrajina, to će biti pobeda PRAVE Evrovizije, kakvu smo nekada voleli da mrzimo. Nedostajala je samo neka životinja na bini.

FRANCUSKA

Ako dobro brojimo, Barbara Pravi, pod zastavom Francuske, sedma je predstavnica Srbije ove večeri, posle Albanke, Švajcarca, Uraganki, Harija Kejna i Bugarke kojoj je deda-ujak garant iz Bosilegrada, ili je makar tamo ratovao he he.

Barbara, čiji je deda po tati bio Srbin, a što joj je razlog za ponos, peva ipak klasičnu francusku pesmu. Na francuskom jeziku, razume se. Edit Pjaf se sreće sa Zaz, onda zagrljene u baletankama idu da šljoču vino i krkaju sir po Jelisejskim poljima.

Voila nešto o njenom poreklu:

AZERBEJDŽAN

Azerbejdžanke bi da otmu Uragankama titulu najlepših žena u Rotterdam Ahoy! E neće da može! Ne damo! I vratite Jašaru melodiju!

NORVEŠKA

U paralelnom univerzumu, Oliver Mandić nije na Pinku u zagrljaju Željka Mitrovića, niti nastupa na mitingu naprednjaka, nego mu natakarimo krila kao Norvežaninu TIX i pošaljemo ga da razvali na Evroviziji.

Sećate li se onih engleskih verzija Oliverovih pesama? Eto, već je spreman. Samo da ga spasemo, jadnog.

SURIN… PARDON, HOLANDIJA

Rud Gulit, Frank Rajkard, Patrik Klajvert, Klarens Sedorf, Edgar Davids. Mihael Rajziger, Aron Vinter, Džimi Flojd Haselbajnk. Mario Melhiot, Urbi Emanuelson, Rajan Babel, Đini Vajnaldum. Romeo Kastelen, Eljero Elia, Evander Sno, Kju Jaliens, Mihel Vorm…

Svi oni su holandski fudbaleri iz Surinama.

Odatle nam dolazi i Jeangu Macrooy, koji nastupa za domaću Holandiju.

O Surinamu smo poslednji put pričali kada je (navodno?) povukao priznanje Kosova i Metohije.

Zbog muzike verovatno nećemo pričati previše, jer Jeangu realno ne ostavlja nikakav utisak…

… Sem što i on pominje HURRICANE u pesmi!

Da ga utefterimo kao privremenog Srbina, makar?

Živeo Surinam!

ITALIJA

Svaki čovek, kažu, ima dve domovine. Jedna je ona u kojoj je sticajem okolnosti rođen.

A druga…

Druga je Italija.

Pobednici Sanrema, Maneskin, energičniji su i luđi nego u legendarnom Aristonu. Italija bi mogla da pobedi ukoliko Evropa večeras bude glasala za rokenrol.

In bocca al lupo, rekli bi u njihovoj zemlji.

ŠVEDSKA

Švedska pesma je toliki plagijat da u nekom trenutku prestaje da bude plagijat. Štrpnuli od svega pomalo, ko Goran Bregović.

SAN MARINO

San Marino! Jedna, onako, barokna žena i čuveni Flo Rida, i melodija koja nimalo ne vuče na San Marino.

Ovo kad se Flo Rida pojavi je kao kad Snup Dog peva sa Ljupkom Stević. Niđe veze.

Oni su, inače, poslednji nastup u takmičarskom delu za večeras, posle čega nas čeka slanje SMS-ova i jedno dvadeset minuta u kojima Duška preklinje dijasporu da se uključi, a oni stipse, gledaju svaki dinar, umesto da se žrtvuju malo za našu stvar.