(VIDEO) “Pesma ‘Ima neka tajna veza’ je o čuvaru zatvora koji odlazi u penziju, a ne ljubavna kao što mnogi misle…”: Sećanje na pesnika Duška Trifunovića – Čitajte u Nedeljniku

0

Pisac čuvenih pesama koje su proslavile muzičare poput Bijelog dugmeta, Indeksa, Zdravka Čolića, ali i televizijski urednik koji je osmislio serijal “Šta deca znaju o zavičaju” nedavno je dobio ulicu u Vrbasu. Tako je polako počela da se skida tanka koprena zaborava sa svega što je uradio Duško Trifunović.

Duškove stihove su godine koje su prolazile pretvarale u mitove, iako je, istina, među njima bilo neke – tajne veze.

“U njegovim stihovima su jednostavnim i čistim jezikom, bez nakićenosti i pompeznosti, izrečene duboke životne istine koje svako od nas doživljava kao sopstveno iskustvo”, demistifukuje njegovo stvaralaštvo njegov prijatelj, muzičar Branko Pražić.

Tako je bilo sa velikim hitom “Ima neka tajna veza”.

Pražić otkriva za Nedeljnik da ta balada nije napisana kao ljubavna pesma, kako su je mnogi doživeli, i da je, uprkos inicijalnoj ideji, postala simbol jednog vremena, neka vrsta generacijske himne.

“Pesma je naručena za potrebe snimanja dokumentarnog filma o čuvaru zatvora koji posle 30 godina rada odlazi u penziju”, kaže on.

Otud i ovi stihovi iz te pesme: “Sidro koje lađu čuva, da ne bude buri plijen, tone skupa sa tom lađom, jer je ono dio nje”.

“Duško je kroz stihove iskazivao raskošan dar posmatranja i razumevanja života”, kaže Branko Pražić.

O legendardnom pesniku Dušku Trifunoviću, tvorcu čuvenih stihova pesama Bijelog dugmeta, Teške industrije, Indeksa, ali i Arsena Dedića, Gabi Novak, Olivera Mandića, Zdravka Čolića, Jadranke Stojaković, Vajte i drugih za novi broj Nedeljnika govorili su njegovi prijatelji, članovi porodice i kritičari…

Novi broj Nedeljnika je na svim kioscima i dostupan na Novinarnica.net