(VIDEO) “Niste nosili maske i držali distancu. Morate u samoizolaciju”: Kalifronijske zdravstvene vlasti traže karantin za učesnike verskog skupa

0
Foto: Profimedia

Zdravstveno odeljenje okruga Šasta na severu Kalifornije traži od građana koji su prisustvovali crkvenoj službi i koncertu u Redingu dvonedeljni karantin, obavezno testiranje i praćenje i prijavljivanje svih mogućih simptoma zbog činjenice da na događaju većina – od više stotina okupljenih – nije poštovala mere socijalne distance, niti je nosila zaštitne maske za lice, prenosi CNN.

“Iako su verska okupljanja na otvorenom dopuštena, građani na ovom dogašaju nisu sledili državne smernice u cilju sprečavanja širenja zaraze”, navodi se u saopštenju zdravstvenih vlasti okruga Šasta.

“Vidimo da su ljudi stajali na razdaljini manjoj od metra, kao i da većina okupljenih nije nosila maske za lice. Događaj je zbog neodgovornog ponašanja učesnika izložio našu zajednicu opasnosti”, dodaje se u izveštaju.

Video snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju ljude u masi koji pevaju i igraju blizu mosta duž reke Sakramento, a većina njih zaista nije nosila zaštitne maske.

Događaj je organizovan od strane versko-političkog i aktivističkog pokreta “Hold The Line”, čije je idejni tvorac poznati muzičar gospel muzike Šon Fejt.

Nakon što je na društvenim mrežama pretrpeo kritike zbog održavanja koncerta, Fejt je postavio onlajn saopštenje u svoju odbranu.

“Vlada je u više navrata podržala događaje na otvorenom u poslednja dva meseca. Niko ne bi trebalo da osuđuje hrišćane koji žele da se okupe i zajedno mole”, napisao je Fejt.

“Maske su bile dostupne svima, upozoravali smo sve prisutne na poštovanje mera socijalne distance, a skup je iz predostrožnosti održan na otvorenom. Sloboda veroispovesti je ustavno pravo svakog američkog građanina i oni koji to pravo iskoriste ne bi trebalo da budu kritikovani zbog toga”, dodaje Fejt.

Kalifornija je uvela čitav set strogih mera ograničenja skupova i događaja zbog širenja pandemije koronavirusa. Određena pravila se odnose na sve skupove na otvorenom i zatvorenom, uključujući i verske događaje. Oni jesu dozvoljeni, ali uz ograničenja – socijalnau distancu od 1,8 metar i nošenje maski.

Koliko se pravila primenjuju od okruga do okruga, zavisi od trenutnog stanja zaraze u svakom od njih. Trenutno se 30 okruga nalazi na “listi za nadzor” zbog rasta broja obolelih od infekcije koronaviursom. Okrug Šasta nije na listi.

Zdravstvene vlasti okruga napominju da se “saosećaju sa svima koji su podneli žrtvu u poslednjih par meseci zbog pandemije koronavirusa”.

“Znamo da je vernicima važna molitva, ali nisu jedini kojima je uskraćen normalan život tokom pandemije. Naši studenti su žrtvovali mature, venčanja se sprovode bez gostiju, lokalna preduzeća rade smanjenim intezitetom…”, navele su zdravstvene vlasti.

Fejt je na Fejsbuku napisao da je plan o organizovanju događaja predao lokalnim vlastima, koje su ga uputile na mišljenje lokalnog zdravstvenog odbora.

“Mi smo to uradili, ali nikada nismo dobili nikakav odgovor. Pretpostavio sam da imamo zeleno svetlo”, napisao je Fejt.

Međutim, zdravstvene vlasti okruga negiraju Fejtove tvrdnje i navode da nikada nisu kontaktirani od strane Fejta ili bilo koga iz njegove organizacije.

Podsetimo, u Kaliforniji je od početka pandemije koronavirusom zaraženo 435,334 osobo, od čega je preminulo 8,186. Testirano je ukupno 6,915,876 građana.