(VIDEO) Makron dočekao Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati

0
Foto: Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.

Na snimku se vidi kako u dvorište Jelisejske palate stižu kola sa Hotijem, on izlazi i francuski predsednik se spušta ni stepenice palate da ga dočeka. Dvojica zvaničnika nisu nosili zaštitne maske ali su se pozdravili naklonom a ne uobičajenim rukovanjem,  očigledno iz predostrožnosti zbog pandemije, posle čega su zajedno uišli u zgradu na razgovore.

U okviru priprema za virtuelni samit Kosova i Srbije koji se održava u petak, 10. jula, Makron odvojeno u Jelisejskoj palati prima premijera Kosova Hotija danas i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak.

Na samitu u petak će učestvovati Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Vučić, premijer Hoti, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Boreli specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Saopšteno je da je samit usmeren ka olakšavanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dva dana kasnije, 12. jula, premijer Hoti sastaće se u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što će, kako je rečeno “označiti nastavak dijaloga između dve zemlje, uz posredovanje Evropske unije”.

(Beta)