Francuz Frenki Zapata, nazvan „leteći čovek“ jutros je iz Francuskog mesta Sangat pokušao da preleti Lamanš na svojoj napravi, letećoj platformi, ali je pao u more otprilike na pola puta.

Pao je na mestu gde je trebalo da se spusti na brod i napuni gorivo, i spasen je, saznaje se od njegovog okruženja, prenosi Frans pres. Da bi prešao oko 36 kilometara Lamanša na svom „flajbordu“ trebalo je da napuni napravu kerozinom na engleskoj strani, 18 kilometara od francuske obale, prenosi B92.

Prema radio razgovoru koji je čuo novinar Frans presa on je bio svestan kada je pokupljen iz mora. Nekadašnji svetski šampion u džet-skiju 40-ogodišnji Zapata nameravao je da preleti Lamanš na svom izumu, „flajbordu“, od Sangata u Francuskoj do Dovera u Engleskoj.

Posle pažljivih priprema on je krenuo jutros iz Sangate, pričvršćen za svoju malu leteću platformu. Iz daleka je izgledalo kao da skejtbordom ide nebom. Ali kada se spustio da uzme kerozin, na oko pola puta naišao je na problem, rekla je portaprolka Ana Venekas.

Ona je rekla da je let otkazan i da ja Zapata dobro. Planirana brzina letenja bila je 140 kilometara na sat. Njegova leteća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora na kerozin koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

„To je nov način letenja …letite kao ptica. Letite svojim telom“, rekao je Zapata juče prilikom priprema za poduhvat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.