Danas se održava drugo polufinale ovogodišnje Evrovizije na kom učestvuju i predstavnice Srbije.

Ovo takmičenje lakih nota, to je već opšte mesto, iako naglašeno depolitizovana, oduvek je bila i mesto političke borbe. I ne samo na globalnom takmičenju, već i na lokalnim izborima.

I kako se nekadašnja Jugoslavija po šavovima cepala od Udruženja književnika, preko fudbalskih stadiona, manifestaciju raspada doživela je i na izboru jugoslovenskog predstavnika za pesmu Evrovizije 1991. godine.

Ljuta borba se vodila između predstavnika Radio televizije Beograd Bebi Dol sa pesmom „Brazil“ i zagrebačkog predstavnika Daniela sa pesmom „Daj obuci levisice“.

Ne zvuči ozbiljno, kao što te pesme i nisu bile. Ali, ulog je bio veliki.

Glasanje iz studija širom bivše države obilovalo je aluzijama na raspad države. Bila je to jedna od retkih situacija u kojima je Srbija imala korist od državnog koncepta osmišljenog Ustavom iz 1974. po kom su srpske pokrajine bile direktno predstavljene u saveznim organima.

Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio „dva glasa više“.

Nijedan predstavnik TV Beograd nije dobio glas iz neke od republika SFRJ, osim iz Crne Gore. 

Na kraju, odlučilo je glasanje iz Podgorice, gde su članovi žirija na kašičicu davali glasove svima, taman toliko da prevagne beogradski predstavnik. Jedan od članova žirija u Podgorici bio je i Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, u to vreme još uvek muzički producent.

On je Danielu dao dva poena, a Bebi Dol 3 poena.

https://www.youtube.com/watch?v=QI0MnrX2mGw

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.