(VIDEO) Kako izgleda život u Sigurnim kućama: Kad gradiš život ispočetka pomoć je značajna i neophodna

0
Screenshoot

U savremenom svetu, žene su i dalje žrtve raznolikih oblika nasilja: bilo porodičnog, bilo onog koje se dešava u drugim aspektima njihovog života; zato je Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama (25. novembar) često prilika da se skrene pažnja na akcije koje pomažu njihov oporavak, i što bolji i kvalitetniji život.

U našoj zemlji, od početka godine, 1.750 osoba prijavilo je neki oblik nasilja, koje se dešava njima ili nekome iz njihovog okruženja. Kontaktiranjem Savetovališta u Beogradu, ili Centara za socijalni rad u drugim gradovima, žene žrtve nasilja 24 sata dnevno mogu da dobiju neophodnu pomoć i podršku, a mnoge od njih smeštene su u Sigurnim kućama širom Srbije. U ovim institucijama, brojne hrabre žene u bezbednoj okolini grade svoj život ispočetka, i zato im je potrebno pružiti podršku na svakom koraku tog puta.

Međutim, Sigurnim kućama je potrebna pomoć u svakodnevnom funkcionisanju: kako finansijska, tako i ona u obliku donacija hrane i drugih potrepština. Kompanija Lidl Srbija je, kroz saradnju sa Fondom B92, podržala korisnice sedam sigurnih kuća u Srbiji donacijom četiri tone hrane, i to u Beogradu, Somboru, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Vranju.

Zahvalni smo na prilici da damo svoj doprinos lepšem svetu za žene koje su skupile hrabrost da učine promenu, da budu heroine svog života i svojoj deci. Zato, poruka koju želimo da pošaljemo jeste – oslušnimo oko sebe, sigurno postoji način na koji možemo da pomognemo“, ističe Martina Petrović, rukovodilac korporativnih komunikacija kompanije Lidl Srbija.

Iz Fonda B92, zahvaljujući kojem su prikupljena sredstva za izgradnju ovih sedam sigurnih kuća, kažu da je pomoć izuzetno važna.

Snažna poruka podrške koju je kompanija Lidl Srbija pružila za sedam (7) Sigurnih kuća, širom Srbije, koje svakodnevno uz potpunu posvećenost nesebično pružaju pomoć ženama koje su preživele nasilje, sjajan je pokazatelj dobročinstva i za ostale kompanije da se na sličan način, a u skladu sa trenutnim mogućnostima, odazovu i pomognu“, izjavila je Sandra Pajović u ime Fonda B92.

U videu, koji možete preuzeti na ovom linku, pogledajte kako izgleda svakodnevica u Sigurnim kućama, i uključite se u pružanje podrške. Vreme je da se podsetimo na nužnost negovanja kulture poštovanja i ravnopravnosti, i na to koliko je značajno pomoći onima kojima je pomoć neophodna.