(VIDEO) “Ja sam tek malo iza tebe…, a dovoljno blizu da te uzmem za ruku”: Dokumentarac o Marijanijoj i Koenovoj ljubavi

0

Odnos slavnog kantautora Leonarda Koena i njegove muze Marijan Ihlen, koja je bila glavno Koenovo nadahnuće za hitove “So Long, Marianne” i “Bird on a Wire”, prikazan je u dokumentarnom filmu “Marianne & Leonard: Words Of Love”, za koji je objavljen trejler.

Poetični video započinje vešću o Marijaninoj smrti u julu 2016. godine, posle čega sledi čitanje jednog dela Koenovog ljubavnog pisma: “Najdraža Marijan, ja sam tek malo iza tebe…, a dovoljno blizu da te uzmem za ruku”.

Koen je preminuo nepuna četiri meseca kasnije, 7. novembra iste godine. Dokumentarac je nedavno premijerno izveden na festivalu Sandens, a govori o susretu Koena i Marijan 1960. godine na grčkom ostrvu Hidra, dok je Koen još gradio svoju umetničku karijeru.

Par je neko vreme živeo “životom iz snova” u kreativnoj, boemskoj zajednici, pre nego što Koen, kasnih šezdesetih postaje zvezda u Sjedinjenim Državama.

Tada i njihov odnos postaje sve složeniji. Režiju filma potpisuje Nik Brumfild, a dokumentarac će u bioskopima početi da se prikazuje 5. jula, prenosi N1.

U dokumentarcu se koriste dosad neviđeni Brumfildovi snimci i deo materijala koji je snimio reditelj dokumentaraca D.A. Penebejker