(VIDEO) Ja ću da otvaram usta, a ti pričaj: Kako je španski političar iskoristio zaštitnu masku za svoj fejk govor na engleskom

0

Mnogi su kritikovali i negodavali zbog odluke o obaveznom korišćenju maski za lice, smatrajući da se time ugrožavaju njihove građanske slobode. Drugi su bez prevelike pompe nosili masku kad god je to bilo potrebno i moguće. Međutim, ima i onih koji su uvideli benefite od, još uvek, “najefikasnijeg sredstva u odbrani od koronavirusa”, a da pritom korist nema mnogo veze s zaštitom od virusa. A upravo je odbornik Grada Valensije Karlos Galijana uvideo šta se sve može s običnom maskom za lice u doba pandemije.

Valensija možda jeste izgubila trku za Evropsku prestonicu inovacija 2020. godine, ali nije baš da njihovi predstavnici nisu inovativni.

Naime, tokom govora na kom je trebalo da obrazloži zašto je grad na istoku Španije najbolji kandidat za prestonicu inovacija, Galija je, kao predstavnik Valensije, prozborio na tečnom engleskom, bez i najmanjeg traga španskog naglaska, prenosi Gardijan.

“Građani Valensije i predstavnici grada veoma su posvećeni evropskim inovacijama i mi vam stojimo na raspolaganju”, rekao je Galijana na kraju svog obraćanja.

Međutim, problem je bio u činjenici da, uprkos pokretima usana ispod maske, glas nije bio njegov, već od osobe kojoj je engleski maternji jezik.

Prema saopštenju Gradskog veća Valensije, Galijana nije ni trebalo da se pojavi za govornicom. Komisija je pozvala gradonačelnika, ali kako je on već imao isplanirane sastanke, izbor je pao na Galijana, savetnika za obrazovanje, sport, kulturu i inovacije, a takođe i profesionalnog glumca.

Takođe, oni su izjavili da nisu koristili prevodioca zbog striktnih uputstava komisije, ali i zdravstvenih vlasti.

“Pravila su bila veoma stroga, a za govornicom i u prostoriji mogao je da bude samo gradonačelnik ili odbornik”, rekli su u Gradskom veću.

Galijana se povodom celog događaja obratio na Tviteru, napisavši da “ponekad i najgore odluke donose najbolje priče”.

Ipak, komentari na tvit su mahom bili negativni.

“Sramota koja podseća na Mili Vanili”, pisalo je u jednom odgovoru, aludirajući na fijasko minhenskog dua iz grupe Mili Vanili.

Ova nemačka grupa je bila popularna tokom osamdesetih, pesme su izvodili na tečnom engleskom, ali ih je odao, između ostalog, loš akcenat u intervjuuima uživo. Ispostavilo se da su plagirali ceo album, zbog čega im je oduzeta i Gremi nagrada.

Galijana je, naposletku, obrisao tvit, ali će ceo događaj teško izbrisati iz svog sećanja. A možda poslužiti i kao ideja studentima u narednim ispitnim rokovima da prozbore koju.