(VIDEO) “A ne no sam Turčin”: Kako je “đed” Momira Bulatovića objasnio unuku šta su Srbi, a šta Crnogorci

4

Nakon smrti bivšeg predsednika Crne Gore i saveznog premijera Momira Bulatovića, društvenim mrežama proširio se i njegov odgovor na pitanje o razlikama (i sličnostima) između Srba i Crnogoraca.

“Pa da, ali ta smešna i nametnuta podela neće dugo trajati. Ja sam to sebi davno odgovorio, da sa ponosom nosim svoje crnogorsko ime i svoje srpsko prezime. Naučio sam ja to od mog đeda koga, nažalost, nisam zapamtio”, rekao je Bulatović.

“Kada su ga pitali: ‘Šta si ti, đedo?’, on je rekao: ‘Crnogorac’. ‘Znači nisi Srbin?’, pitali su ga, a on je odgovorio: ‘A ne, no sam Turčin'”, ispričao je Bulatović.

Inače, ovu “anegdotu” ispričaće vam mnogi Crnogorac, svako sa svojim “đedom” – ona je odavno postala nešto kao “stara kineska poslovica” – ali se svejedno šarmantni odgovor nedavno preminulog Bulatovića prepričava.

Bulatović je potom zaključio da se, kako je rekao, uvek podrazumevalo kroz istoriju Crne Gore da sa ponosom nosimo svoje ime, a da znamo kome pripadamo u širem smislu.

4 KOMENTARA

  1. Kad bi ljudi citali knjige a ne gleali rialite znali bi i ko su i sta su i nebi se ovde prepucavali…ako ne znate ko ste i sta ste a zivite u CG procitajte dela Njegosa, kralja Nikole, Marka Miljanova , Rista Boskovica….i sve ce da vam se kaze

  2. Žile je pretpostavljam istoričar? I nije Milo osnovao nikakvu crkvu nego tada proganjani Liberalni savez i Antonije Abramovic koji je btw kao iguman spasavao Dečane u doba komunizma kad su se svi monasi razbježali. Milo ne zapravo poturio smiješnog Miraša nakon što je Antonije umro, kao uslugu Amfilohiju, tako da vi zapravo volite Mila samo niste svjesni. Dobro bi bilo informisati se prije donošenja sudova.

  3. Ovo zapravo nije moj komentar, nego mog prijatelja sa studija u Beogradu, Zivomira iz Banja Luke. Mnogo godina pre, kad je ova CG ujdurma pocela kaze Zile meni: svi smo ti mi Ljiljo Srbi, samo su Crnogorci nastali direktno od amebe. Ja sam tolerantna i postujem svacije pravo da administrativno upravlja svojom teritorijom… ali kad je Milo osnovao Crnogorsku Pravoslavmu Crkvu, za mene licno to je bilo too much. Zelim puno ljubavi i duhovnog mira svima koji zive na ovim prostorima i stvarno imaju milion razloga da se vole, a samo 1 ili 2 da se mrze.

  4. Kakva je šizofrenija u srpskim medijima. Istovremeno tvrde da su svi Crnogorci Srbi, ali da su Srbi potlačeni, maltretirani i obespravljeni u CG. To dakle znači da su Crnogorci obespravljeni? Ili jesu ili nisu Srbi, odlučite se već jednom.

Comments are closed.