“Vi ste zavisni od uvođenja sankcija”: Iran poslao poruku u Vašington “za ljubitelje holivudskih filmova”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Iranske vlasti pozvale su danas SAD da prekinu sistematsku primenu sankcija i optužile predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da je usvojio “bezizlaznu” strategiju kao i bivši predsednik SAD Donald Tramp (Trump).

Neimenovani portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova je to rekao dan pošto je američko Ministarstvo finansija najavilo da uvodi sankcije protiv četiri Iranca optuženih za planiranje otmice američke novinarke iranskog porekla.

“Vašington treba da shvati da nema drugog izbora nego da se oslobodi zavisnosti od sankcija i pokaže poštovanje u svom izražavanju, kao i u ponašanju prema Iranu”, rekao je portparol iranske diplomatije.

Američko ministarstvo dodalo je u petak na spisak sankcija četiri “iranska obaveštajna agenta” optužena da su 2018. godine pripremala otmicu novinarke.

U pitanju je novinarka i aktivistkinja za ženska prava Masih Alinedžad, koja živi u SAD, a koju su, prema navodima američkog ministarstva, Iranci pokušali da putem njenih rođaka namame da ode u Iran, gde bi bila uhapšena.

Američko pravosuđe je tada saopštilo da je uspelo da osujeti taj pokušaj otmice dok su tadašnje iranske vlasti te optužbe odbacile kao neosnovane i navele da američke vlasti mnogo gledaju “holivudske filmove”.

Tramp je 2018. jednostrano povukao SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uveo sankcije toj zemlji.