“Vi kao da ste u stopostotnom vlasništvu Komunističke partije Kine…”: Kako je Pens kritikovao NBA ligu i “Najki” zbog protesta u Hong Kongu

0

Potpredsednik SAD Majkl Pens optužio je Kinu za ugrožavanje prava i sloboda u Hong Kongu i tom prilikom govorio je o odnosu koji NBA liga ima prema Kini, a u kontekstu događaja koje je izazvala jedna objava na tviteru generalnom menadžera Hjuston Rokitsa.

On je tada pružio podršku demonstrantima u Hong Kongu, što je izazvalo burnu reakciju mnogih važnih faktora u NBA ligi, od Adama Silvera do Lebrona Džejmsa.

Pens je vrlo oštro kritikovao takav stav ljudi iz NBA lige, ali i iz kompanije Najki, rekavši da se ponašaju kao da su u stopostotnom vlasništvu Komunističke partije Kine, pa “moraju da im polažu račune”.

“Hong Kong je živi primer šta se može dogoditi kada Kina prihvati slobodu. Pa opet, u Peking je u poslednjih nekoliko godina pojačao svoje intervencije u Hong Kongu i upustio se u postupke kojima se suzbijaju prava i slobode koji su zagarantovani narodu te pokrajine kroz obavezujući međunarodni sporazum”, istakao je Pens.

On je naglasio da su SAD uz demonstrante u Hong Kongu, uz milione onih koji su izašli na ulice i učestvovali u povremeno nasilnim protestima.

“Uz vas smo, vi nas inspirišete. Pozivamo vas da ostanete na putu nenasilnih protesta”, izjavio je Pens.

Šta li će mu odgovoriti Adam Silver i Lebron Džejms?